Nyilvánosságra hozták, hogy ki követte a liverpooli terrortámadást. Emellett vádemelés nélkül szabadon engedték azt a négy férfit, akiket terrorizmus gyanúja miatt letartóztattak a Liverpool Women's Hospital előtti robbantás kapcsán - írja a BBC.

Mint ahogy azt korábban az Origo is megírta vasárnap házi készítésű bomba robbant egy taxiban egy liverpooli kórház előtt. A robbanásban a merénylő meghalt, a taxisofőr, akit azóta hősként ünnepelnek, ugyanis amikor gyanús lett neki a férfi, kiszállt az autóból, és becsukta az ajtót, ezzel megakadályozva, hogy súlyosabb legyen a tragédia, megsérült. 

A rendőrség terrortámadásnak nyilvánította az esetet, és összesen négy férfit vettek őrizetbe a terrorizmusról szóló törvény megsértése miatt.

A rendőrség közölte, hogy  a robbantó egy 32 éves szíriai migráns volt. A rendőrség szerint fontos bizonyítékot találtak az albérletében.

Russ Jackson rendőrfőkapitány-helyettes, az északnyugati terrorelhárítás vezetője elmondta, hogy a város délkeleti részén, a Sefton Park közelében található Rutland Avenue-n lévő lakás a nyomozás kapcsán igen jelentős lett. Innen vette fel a taxi a terroristát.

A Liverpool Women's Hospital előtt felrobbant autóForrás: EyePress News / EyePress via AFP

Vasárnap reggel óta jelentős előrelépést értünk el, már

sokkal jobban értjük a szerkezet alkatrészeit, és, hogy hogyan szerezték be azokat, és azt is, hogy valószínűleg hogyan szerelték össze azokat.

A rendőrfőkapitány-helyettes azonban azt is elmondta, hogy még hetekbe telhet, amíg kiderül, hogyan tervezték és készítették elő a merényletet.

A robbanást rögzítette egy kamera is. A felkavaró felvételt itt nézheti meg.

Vasárnap egy 21, 26 és 29 éves férfit, hétfőn pedig egy 20 éves férfit vettek őrizetbe.

Russ Jackson azt mondta, hogy a kihallgatás során kapott információkkal elégedettek, és ezek tudatában engedték el a férfiakat.

Rendőrök helyszínelnek a liverpooli kórház előtt a robbantás utánForrás: AFP/Paul Ellis

"Mindig fennáll a lehetőség, hogy további kapcsolatokra derül fény. Néha magányos farkasokról beszélünk, de valójában ritkán vannak teljesen egyedül, mert beszélnek másokkal, kapcsolatban vannak másokkal. Időt és teret kell adni a rendőrségnek a nyomozásban - mondta Damian Hinds állambiztonságért felelős miniszter a BBC Breakfastnek.