Tényleg a világvégét hozza el a klímaváltozás?

Dr. Calum T. Nicholson interjú 2021.08.06.
Vágólapra másolva!
Az egyik legfőbb probléma a nyugati világban az egyre mélyebb megosztottság a különféle politikai oldalak között, és éppen ezért nem lehet közös pontokat találni, hosszú távon szükséges lenne ezen viták és ellentétek hőfokának a csökkentése - mondta Calum T. M. Nicholson a Mathias Corvinus Collegium által szervezett MCC Budapest Summit nemzetközi konferenciáján (vagyis még az orosz-ukrán háború kirobbanása előtt).
Vágólapra másolva!

Nagyon sokat kell gondolkodni és vitázni arról, hogyan lehet az oktatást a leghatékonyabban megszervezni napjainkban – mondta Calum T. M. Nicholson az Origónak. Az MCC vendégoktatója szerint nagyon sok probléma van jelenleg is a nyugati világban, leginkább az Egyesült Államokban, de ennek a hatása az egész világon érzékelhető.

Olyan tudásra van szükség, aminek a révén a fiatalok ki tudják választani azt az információt, ami számukra a leghasznosabb az életükben.

Nicholson úgy látja,

Hosszú távon szükséges lenne ezen viták és ellentétek hőfokának a csökkentése, mert így nem lehet közös dolgokat létrehozni egy adott nemzet érdekében - tette hozzá. Az oktatás mindenképpen segíthet abban, hogy ezt az ellentétet csökkentsük, ha arra neveljük a gyerekeket, hogy válaszokat adjanak a felmerült kérdésekre, és nem érzelmeket.

Calum T. M. Nicholson: Súlyos veszélyeket rejt magában a közösségi média a fiatalokra Fotó: Polyák Attila - Origo

Veszélyek

A Cambridge-i Egyetemen is oktató szakember szerint a legnagyobb veszély a gyerekekre a közösségi média egyre nagyobb térhódítása. Azzal a példával élt, hogy a korábbi évtizedekben sokszor a népszerű gyermekszínészek komoly pszichológiai problémával szembesültek felnőttkorukban. Most pedig szinte mindenki már gyerekszínész ebben a rendszerben, és ebből következően ez súlyos pszichikai feladat mindenki számára. Nicholson szerint a közösségi médiának rengeteg romboló hatása van a gyerekekre nézve, de ezt csak később fogjuk pontosan látni.

Észérvek helyet érzelmek

- mondta a szakember. Én egy harmadik álláspontot képviselek, mégpedig, ha a klímaváltozás megtörténik, akkor arra megfelelően kell reagálni. Természetesen a klímaváltozásnak nagyon súlyos szociális hatása lesz, ezeket nem szabad félvállról venni. A probléma számomra, hogy ezen a területen is az észérvek helyett sokszor az érzelmek veszik át az irányítást - tette hozzá. Az éghajlatváltozás hatásai kapcsán a következő hasonlattal élnék. Amikor egy földrengés történik, akkor sokan arról beszélnek, hogy nem a földrengés, hanem az összedőlő épületek ölték meg az embereket. Tehát a környezetváltozás negatív hatásait kell kiiktatnunk, és ennek érdekében kell mindent megtennünk - zárta.