Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Itt a bejelentés, napokon belül csatlakozhat Finnország a NATO-hoz

NATO, logó
The Nato logo is pictured during a panel discussion at an official NATO outreach event, 'Nato Engages' in central London on December 3, 2019, prior to the NATO alliance summit. - NATO leaders gather Tuesday for a summit to mark the alliance's 70th anniversary but with leaders feuding and name-calling over money and strategy, the mood is far from festive. (Photo by Tobias SCHWARZ / AFP)
Vágólapra másolva!
A finn államfő és a finn miniszterelnök közös közleményben bejelentette csütörtökön, hogy támogatják, hogy Finnország benyújtsa csatlakozási kérelmét a NATO-hoz.
Vágólapra másolva!

A közleményben Sauli Niinistö elnök és Sanna Marin kormányfő úgy fogalmazott,

Finnországnak haladéktalanul be kell adnia tagsági jelentkezését.

Reményüket fejezték ki, hogy az ehhez szükséges lépéseket gyorsan, pár napon belül megteszik Helsinkiben.

A hagyományosan semleges Finnországnak 1300 kilométer hosszú közös határa van Oroszországgal, és mindeddig nem fontolgatta, hogy csatlakozna az észak-atlanti szövetséghez.

A Krím félsziget Oroszországhoz csatolása, 2014 óta viszont Helsinki fokozatosan erősítette együttműködését a NATO-val, a február végén Ukrajna ellen indított háború pedig határozott irányváltást hozott ebben a kérdésben.

Sauli Niinistö finn elnök a Boris Johnson brit miniszterelnökkel közösen tartott sajtóértekezletén az elnöki palotában, Helsinkiben 2022. május 11-én Forrás: MTI/EPA/Compic/Mauri Ratilainen

A szintén hagyományosan semleges Svédországgal együtt Finnország az Oroszország által megindított háború kezdete óta egyértelmű hajlandóságot kezdett mutatni arra, hogy fontolóra vegye a NATO-tagságot. Az utóbbi hónapokban a finn közvélemény érezhetően támogatni kezdte a csatlakozás ötletét, és a legutóbbi felmérés már a NATO-tagság 76 százalékos támogatottságát jelezte, és csak 12 százalék utasította el a jelentkezést. Az ukrajnai háború előtti években az ország esetleges NATO-tagságát csak a finnek nagyjából 25 százaléka pártolta.

A balti országok örömmel fogadták a finn vezetés csütörtöki bejelentését.

- jelentette ki Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter.

Mette Frederiksen dán kormányfő a Twitteren azt írta, a finn csatlakozás erősítené a NATO-t és a közös biztonságot. Azt is mondta, hogy Dánia mindent megtesz majd annak érdekében, hogy minél gyorsabban lezárják a csatlakozási folyamatot.

Svédországban a kormányzó Svéd Szociáldemokrata Párt vasárnap ismerteti álláspontját azzal kapcsolatban, hogy az ország beadja-e csatlakozási kérelmét a NATO-hoz.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár korábban azt mondta, van rá lehetőség, hogy Finnországot és Svédországot elég gyorsan beléptessék a szövetségbe.

A katonai szövetség bővítését kelet felé Vlagyimir Putyin orosz elnök fenyegetésnek tekinti.

Március közepén az orosz külügyminisztérium jelezte, hogy

súlyos katonai és politikai következményei lesznek

annak, ha Finnország és Svédország csatlakozik a NATO-hoz.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről