A történelmi siker után maga Marine Le Pen lesz a frakcióvezető

Marine Le Pen, francia választások 2022, Franciaország
French far-right party Rassemblement National (RN) presidential candidate Marine Le Pen casts her ballot next to French far-right Rassemblement National (RN) mayor of Henin-Beaumont Steeve Briois (R) for the first round of France's presidential election at a polling station in Henin-Beaumont, northern France on April 10, 2022. (Photo by Denis Charlet / AFP)
Vágólapra másolva!
A francia nemzetgyűlési választásokon történelmi sikert elért Nemzeti Tömörülés (RN) elnöke, Marine Le Pen hétfőn bejelentette, hogy a nemzetgyűlésben 89 mandátumot megszerzett RN frakciót személyesen fogja irányítani. Le Pen helyét a párt élén Jordan Bardella veszi át. Bardella már évek óta a párt alelnöke volt, illetve a köztársasági elnökválasztási kampány, majd a parlamenti mandátumokért vívott harc idején is megbízott elnökként látta el a pártirányítási feladatokat - vagyis a gyakorlatban arad ő az elnök, most már véglegesítve. Bardella májusban a CPAC Hungary konferencián is előadást tartott, ami után interjút adott az Origónak.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Tömörülés történelmének legnagyobb sikerét érte el a nemzetgyűlési választások második fordulójában, 89 mandátumot szerezvem ami tízszer annyi, mint eddig volt és majdnem duplája a legoptimistább várakzásoknak.

Marine Le Pen pártja ezzel a francia kormány legerősebb ellenzéki pártjává emelkedett (a 131 mandátumot szerzett szélsőbaloldal több pártból áll), addig a francia sajtót elárasztották azok a címsorok, amelyek sötét jövőt jósolnak az országnak.

Marine Le Pen szavaz az elnökvlasztáson, ahol a második helyen végzett Forrás: AFP/Denis Charlet

A Les Echos gazdasági lap szerint a választási eredmény földrengéssel egyenértékű, a Le Parisien és a Le Figaro pedig azt írja, hogy

Franciaország kormányozhatatlanná vált.

A La Voix du Nord megjegyzi, hogy „abszolút többség helyett az abszolút kétség" forgatókönyve lépett életbe Franciaországban Macron koalíciós pártszövetségének mindössze relatív többségével.

A Le Figaro véres mészárlásnak nevezi, hogy

a francia kormány három miniszterének is le kell mondania tisztségéről, mert nem sikerült parlamenti mandátumot szerezniük.

A lemondás az egészségügyi minisztert (Brigitte Bourguignon), az ökológiai átmenetért felelős minisztert (Amélie de Montchalin), és a tengerügyi államtitkárt (Justine Benin) érinti.

Eközben a francia miniszterelnök, Elisabeth Borne már bejelentette, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy az elnöki tábor meggyengülése miatt létrehozzon egy – a parlamenti döntéshozatalt lehetővé tévő – „cselekvői többséget", mert az alsóház jelenlegi formációja egyébként veszélyt jelentene az ország számára.