Rakétakilövésre készülnek Iránban

Szemnan tartomány, 2022. június 15.
A Maxar Technologies műholdfelvételén hordozórakétát emelnek fel a kilövőálláshoz a délkelet-iráni Szemnan tartományban lévő Khomeini Imám Űrrepülőtéren 2022. június 14-én.
MTI/AP/Maxar Technologies
Szemnan tartomány, 2022. június 15. A Maxar Technologies műholdfelvételén hordozórakétát emelnek fel a kilövőálláshoz a délkelet-iráni Szemnan tartományban lévő Khomeini Imám Űrrepülőtéren 2022. június 14-én. MTI/AP/Maxar Technologies
Vágólapra másolva!
Irán a jelek szerint készen áll egy űrrakéta kilövésére, miközben egyre nagyobb a feszültség Teherán nukleáris programja miatt.
Vágólapra másolva!

A Maxar Technologies műholdas képei egy indítóállást mutattak a Khomeini Imám Űrrepülőtéren, Irán vidéki Semnan tartományában. Míg egy korábbi képsorozat a rakétát még a szállítóeszközön mutatta, ugyanezt az eszközt a pár nappal később készült fotókon már a kilövőtoronyra helyezték.

A Maxar Technologies műholdfelvételén egy hordozórakétát emelnek fel a kilövőálláshoz a délkelet-iráni Szemnan tartományban lévő Khomeini Imám Űrrepülőtéren 2022. június 14-én Forrás: MTI/AP/Maxar Technologies/-

Bár az nem világos, hogy mikor kerül sor a kilövésre, egy rakéta felállítása általában azt jelenti, hogy a kilövés a küszöbön áll.

Az Egyesült Államok szerint az iráni műholdak fellövései ellentmondanak az ENSZ Biztonsági Tanács határozatának. Az amerikai hírszerzők márciusban közzétett jelentése ugyanis rámutatott, hogy a műholdhordozó rakéta hasonló technológiákat használ, mint az interkontinentális ballisztikus rakéták.

Habár Irán régóta állítja, hogy nem nincsenek atomfegyvereik, az elmúlt napokban mégis fokozódott a feszültség a teheráni nukleáris program miatt.

A Pentagon szóvivője, Rob Lodewick, kijelentette, hogy az amerikai hadsereg továbbra is figyelemmel kíséri Irán űrkilövő technológiáit, valamint azt, hogy ez hogyan kapcsolódik a ballisztikusrakéta programjuk előrehaladásához.

– tette hozzá Lodewick.