Teljes anarchia: rendkívüli állapotot rendeltek el Kazahsztánban - videó

Kazahsztán, tüntetés, 2022 január
Almati, 2022. január 5. Rohamrendőrök készenlétben állnak, hogy ha szükséges megállítsák a tüntetőket Almati központjában 2022. január 5-én. Ezen a napon Aszkar Mamin kazah kormányfő lemondott, miután az előző esti tüntetések során közel 100 rendőr is megsérült. A miniszterelnök lemondása egyben a teljes kormány lemondását is jelenti. A tiltakozást az váltotta ki, hogy a kormány feloldotta a cseppfolyósított gáz árplafonját, aminek következtében megemelkedett a benzin népszerű alternatívájaként használt termék ára. MTI/AP/Vladimir Tretyakov
Vágólapra másolva!
Rendkívüli állapotot rendeltek el egész Kazahsztán területére szerda este az üzemanyagár-emelés miatt több napja tartó erőszakos tüntetések miatt.
Vágólapra másolva!

A rendkívüli állapot elrendelését a kazah közszolgálati televízió jelentette be. Korábban az államfő a fővárosban, Nur-Szultanban (az egykori Asztanában), illetve Almatiban hirdetett ki rendkívüli állapotot és vezetett be kijárási tilalmat este tizenegy és reggel hét óra között.

Az internet- és a mobiltelefon-hálózatot az egész ország területén blokkolták szerdán.

Almati terület székhelyén, Taldikorganban a tüntetők ledöntötték a korábbi elnök, Nurszultan Nazarbajev 2016-ban felállított szobrát - jelentette a KazTag hírportál.

Az ország legnagyobb városában, Almatiban, amelynek repülőterét szerda este elfoglalták a tüntetők, több tucatnyi tiltakozó behatolt a kazah Nemzetbiztonsági Bizottság (KGB) helyi központjába, és elfoglalta az épületet.

A városban a szerdára virradó éjszakai zavargások után, amelyek során több mint kétszáz embert állítottak elő,

a tüntetők megrohanták a kormány székházát, amelyet feltehetően el is foglaltak.

Rohamrendőrök készenlétben állnak, hogy ha szükséges, megállítsák a tüntetőket Almati központjában, 2022. január 5-én Forrás: MTI/AP/Vladimir Tretyakov

A rendőrség hanggránátokkal és könnygázzal próbálta oszlatni a tüntetőket, akik közül többen a rendőröktől elvett gumibotokkal és pajzsokkal voltak felfegyverezve, de nem tudták megakadályozni, hogy behatoljanak az épületbe - jelentették az AFP francia hírügynökség tudósítói a helyszínről.

Korábban szerdán Kaszim-Zsomart Tokajev elnök, aki 2019-ben lépett az országot közel három évtizeden át vezető Nazarbajev helyére, bejelentette, hogy

átvette a nemzetbiztonsági tanács elnöki tisztjét.

A Kazah Biztonsági Tanácsot eddig a befolyásos veterán politikus Nazarbajev vezette. Az elnök leváltotta Nazarbajev unokaöccsét is a KGB kettes számú vezetői tisztségéből.

Almatiban a tüntetők és a könnygázt és hanggránátokat bevető rohamrendőrség összecsapásai után a rendőrök szerdán a jelek szerint egyes utcákról levonultak. Egy helyi lakos a Reuters brit hírügynökségnek elmondta, hogy a tüntetők nagy része az elszegényedett külvárosokból és környékbeli falvakból, városokból érkezett. A főtéren vodkát osztottak, és egyesek azon vitatkoztak, hogy a városi bazárba vagy egy tehetős lakónegyedbe menjenek-e fosztogatni - mondta el a helyi lakos, aki szerint