Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Több ezer embert evakuáltak az áradások miatt Ausztráliában

Több ezer embert evakuáltak áradások miatt Ausztráliában
Vágólapra másolva!
Áradások miatt több ezer ember kényszerült otthona elhagyására péntekre virradóra Ausztrália délkeleti részén. A tájékoztatás szerint a hatóságok Új-Dél-Wales állam két települése, a több mint nyolcezer lakosú, Új-Dél-Wales fő gabonatermelő térségében található Forbes és a mintegy hétszáz ember lakta Wagga Wagga teljes lakosságát evakuálásra szólították fel.
Vágólapra másolva!

Wagga Wagga polgármestere, Phyllis Miller az ABC ausztrál közszolgálati rádiónak azt mondta, a Murrumbidgee-folyó kiöntött, és a víz a belvárosban már a boltok kirakatát is elérte, ami „enyhe riadalmat” okozott.

- tette hozzá.

A katasztrófavédelem emellett - helikopterek segítségével - több mint 1000, az árvíz miatt egy Forbes melletti karámban rekedt birkát is kimentett.

A kormány arra figyelmeztetett, hogy

az elöntött termőföldek miatt várhatóan emelkedni fog a zöldségek és a gyümölcsök ára, tovább súlyosbítva a már így is nehézségeket okozó inflációt.

A meteorológiai hivatal már szeptemberben jelezte, hogy a Csendes-óceánon a La Nina időjárási jelenség van kialakulóban, amely Ausztrália keleti részén átlagon felüli csapadékkal jár.

A La Ninát az egyenlítői passzátszelek felerősödése okozza, ami megváltoztatja az óceán felszíni áramlatait és felszínre hozza a mélyebb hidegebb vizet.

Új-Dél-Wales székhelyén, Sydney-ben októberben dőlt meg az esőzések miatt az 1950-es rekord, és 2022 lett a legnagyobb ausztrál város eddigi legcsapadékosabb éve.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről