Megbénult London a metrósok sztrájkja miatt

transport strike commuting travel Horizontal
A pedestrian stands outside the shuttered entrance to the closed Moorgate Station in London on March 1, 2022, during a day of strike action on Transport for London's (TfL) London Underground tube service. - London's underground Tube railway was suspended Tuesday, the capital's transport body said, as staff strike over fears of job cuts and pension changes due to a funding crisis. "All tube lines are suspended," a Transport for London spokesman told AFP, as the organisation urged commuters to work from home or use alternative public transport. (Photo by Tolga Akmen / AFP)
Vágólapra másolva!
Sztrájk miatt csaknem teljesen leállt kedden a londoni metróhálózat.
Vágólapra másolva!

A sztrájkot a közlekedési alkalmazottakat képviselő legnagyobb brit szakszervezet, az RMT kezdeményezte, elsősorban a londoni tömegközlekedésért felelős városházi cég, a Transport for London (TfL) által kilátásba helyezett - bár konkrét javaslatok formájában még nem körvonalazott - nyugdíjreform miatt.

Az RMT bejelentette, hogy a sztrájk elkerülését célzó megbeszélések nem vezettek eredményre, így az akció kedden elkezdődött. A szakszervezet csütörtökre újabb egész napos sztrájkot hirdetett, ha addig nem születik megállapodás.

A keddi sztrájkban becslések szerint tízezer alkalmazott vesz részt.

A 400 kilométeres, 12 fővonalból és számtalan elágazó mellékvonalból álló londoni metróhálózat mindegyik vonalán felfüggesztették a közlekedést, bár néhány vonalon kora délután részlegesen újraindult a forgalom.

A londoni metrót naponta átlagosan négymillió - évente csaknem másfél milliárd - utas használja.

A sztrájk jelentős felfordulást okoz a londoni tömegközlekedésben, bár sokan eleget tettek a TfL előzetes felhívásának, amely azt kérte az ingázóktól, hogy ha lehetséges, kedden inkább otthonról dolgozzanak.

A nézeteltérés eredője az, hogy a koronavírus-járvány ideje alatt drámaian - egyes időszakokban 95 százalékkal - visszaesett a londoni metróhálózat utasforgalma, és ez súlyos bevételkiesést okozott a TfL mérlegében.

Egy férfi egy lezárt londoni metróállomás bejárátánál 2022. március 1-jén Forrás: AFP/Tolga Akmen

A brit kormány készpénzsegélyt folyósított a városházi cégnek, de ennek fejében azt kérte, hogy a vállalat hajtson végre reformokat a nyugdíjalapjában.

A TfL tavaly 375 millió fonttal járult hozzá az alkalmazottak nyugdíjalapjához.

A nyugdíjreformra még nincs konkrét javaslat,

egyelőre csak egy független tanulmány készül az ügyben, a szakszervezet szerint azonban ez is elfogadhatatlan.

Sadiq Khan, London polgármestere a BBC rádiónak nyilatkozva kedden kijelentette: a városháza kénytelen volt egyezségre jutni a kormánnyal, mivel a költségvetési segítség, valamint az ehhez kapcsolt feltételek elfogadása nélkül a TfL csődbe ment volna.