Hackertámadásoktól féltik energiaellátásukat a németek

Németország, áram, rezsi,
View of 380 kV transmission towers (electricity pylones) that are not yet carrying power lines (R and L), standing next to T-shaped pylones carrying 110 kV lines (C), near Golzow, Brandenburg, on December 3, 2021. - Germany is expanding its power grid to aid the transition to renewable energies, but local residents in some areas are holding up the process over concerns about wildlife. (Photo by John MACDOUGALL / AFP) / TO GO WITH AFP STORY by Florian CAZERES
Vágólapra másolva!
Egy váratlanul fellépő, tartós – 24 órás vagy annál hosszabb – áramkimaradás katasztrofális következményekkel járna Németországban – figyelmeztetett a németországi biztosítótársaságok szövetsége, a GDV. Ilyen jellegű „blackout” bekövetkezhet műszaki hiba, emberi mulasztás, szélsőséges időjárási körülmények vagy kibertámadások következtében; a német hatóságok szerint utóbbira utaló konkrét jelek egyelőre nincsenek, ugyanakkor „nem is valószínűtlen" a bekövetkezése.
Vágólapra másolva!

Német informatikai-biztonsági szakértők az Oroszország elleni szankciók miatt lehetséges hacker-bosszúakciókra figyelmeztetnek, amelyeknek potenciális célpontjuk lehet a németországi energiaellátás is. Ha az áramkimaradás széleskörű és tartós, akkor katasztrofális következményekkel kell számolni az országban – ezt vetíti előre a GDV biztosítószövetség és a német Szövetségi Polgári Védelmi Katasztrófavédelmi Hivatal (BBK).

Az áramellátás megszűnése a BBK szerint minden kritikus infrastruktúrát érintene: egyebek mellett az információs-távközlési szolgáltatást, illetve az élelmiszer-, az ivóvíz- és az egészségügyi ellátást is.

A forgatókönyvek szerint elsőként a kommunikációs hálózat omlana össze, azon belül is először a mobiltelefonok merülnének le, majd az internet és a televíziós sugárzás szűnne meg.

Hamar leállna a tömegközlekedés egy része, üzemképtelenné válnának a liftek, sötétbe borulnának az otthonok és az utcák is. A kórházak és egyes intézmények a vészhelyzeti áramfejlesztőknek köszönhetően mintegy 48 órán keresztül működnének még a „blackout” kezdete után. Később számolni kellene az általános higiénés körülmények megváltozásával: nem működne a szennyvízelvezetés és a hulladékszállítás sem.

Forrás: AFP/John Macdougall

Tartva – egyebek mellett – a német villamosenergia-hálózatot kívülről érő kibertámadástól, a Szövetségi Információbiztonsági Hivatal (BSI) Nemzeti Informatikai Válságkezelő Központja fokozott éberségre és vész esetén gyors reakcióra szólította fel a szövetségi közigazgatást, az egyes infrastruktúrák üzemeltetőit és bizonyos kiemelt fontosságú vállalatokat.

A BSI úgy látja, hogy az ukrajnai helyzettel összefüggésben nem fenyegeti közvetlen veszély a németországi információbiztonságot – ám ez bármikor megváltozhat.

A Szövetségi Katasztrófavédelmi Hivatal azt tanácsolja a németeknek, hogy készüljenek fel egy esetleges válsághelyzetre: az iránymutatás szerint minden háztartásnak be kell rendezkednie arra, hogy 10-14 napig boldoguljon minden külső segítség nélkül. Legyen ivóvíz, elemes rádió, gyertya, gáztűzhely, konzervek, gyógyszerek, tűzoltókészülék, elsősegélycsomag – sorolják az ajánlásban. Katasztrófavédelmi szakértők feltételezése szerint azonban nagyon kevesen készültek fel erre az országban.

Nem először készülnek katasztrófára

Az Origo is beszámolt tavaly novemberben arról a drámai videóról, amit a szövetségi katasztrófavédelmi hivatal adott ki, nem kis riadalmat keltve a németek körében. Az oktatóvideó arra igyekezett felkészíteni a polgárokat, hogy mi a teendő akkor, ha fűtési szezonban megszűnik a gázellátás.

Friss híradások szerint a szezon hátralévő részére várhatóan elegendő mennyiségű gáz áll rendelkezésre Németországban, a problémát most inkább az elszabaduló energiaárak jelentik, ami hosszú távon újabb katasztrófahelyzetet idézhet elő. Az egész Európában hónapok óta jelen lévő energiaár-problémát az orosz–ukrán konfliktus jelentősen súlyosbítja.

Az árakat Magyarországon a lakossági rezsicsökkentésre vonatkozó intézkedések tartják megfelelő szinten.

Noha a kiszámítható energiaellátásnak való kitettség folyamatosan növekszik Németországban, a probléma nem új keletű: a Bundestag Technológiai Hivatalának jelenése már 2011-ben arra figyelmeztetett, hogy egy globális és hosszan tartó áramkimaradás olyan károkat okozna, amelyek nemzeti katasztrófával érnének fel.