Orosz-ukrán háború: ez történt az éjjel

Ukrán válság 2022, ukrán, orosz, háború, Ukrajna, Harkov, rakétatámadás, megsemmisült lakás, romos lakás, épület, lakóház, romok
Harkiv, 2022. március 8. Tüzérségi támadás miatt megrongálódott lakóház Harkivban 2022. március 8-án. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/EPA/Vaszil Zslobszki
Vágólapra másolva!
Több ukrán városból evakuálják a lakosságot, mindamellett az ukrán vezetés azzal vádolja az oroszokat, hogy szabotálják a mentést és folyamatosan tűz alatt tartják a humanitárius folyosókat. Irpinyt, Kijev elővárosát az eddigi információk szerint sikerült elhagynia a lakosságnak, de Mariupolból rengeteg civilnek nem sikerült elmenekülni. Harkovot folyamatosan bombázza az orosz légierő, tegnap 24 civil halt meg a támadásokban. Az óráscégek közül a McDonald's és a Shell is bejelentette, hogy kivonul Oroszországből. Orbán Viktor miniszterelnök a V4-ek londoni találkozóján ismét megerősítette, hogy Magyarország nem küld katonákat és nem szállít fegyvereket Ukrajnába, sőt azt sem engedi, hogy az ország területén keresztül vigyenek fegyvereket.
Vágólapra másolva!

Az ukrán Mariupol, Szumi és Bucs városokból próbálják kimenteni lakosságot, de az ukrán külügyi tárca szóvivője és a védelmi minisztérium is azzal vádolja az orosz erőket, hogy Mariupolban tüzet nyitottak a kijelölt humanitárius folyosóra.

Harkovot folyamatosan támadja az orosz légierő, a városban emiatt legalább 170 civil halt meg,

közöttük öt gyerek

Kivonul a Shell és a McDonald's Oroszországból

A Shell fokozatosan kivonul az oroszországi kőolaj- és földgázüzletből, összhangban a brit kormány azon új irányelveivel, amelyeket az Ukrajnában indított orosz hadműveletre válaszként hozott - közölte kedden a brit olajipari konszern. Első lépésben a Shell azonnali hatállyal felhagy az orosz nyersolaj-vásárlásokkal, bezárja oroszországi benzinkútjait, illetve a repülőgép-üzemanyagok és kenőanyagok árusításával foglalkozó üzletágát.

A McDonald's azt közölte, hogy

ideiglenesen bezárja mind a 850 oroszországi éttermét,

de továbbra is fizetni fogja 62 000 alkalmazottját - írta a Sky News. A cég vezérigazgatója szerint nem lehet tudni, hogy mikor fognak újra kinyitni az éttermek Oroszországban.

Légicsapás érte Zsitomirt is

A háború következtében szinte teljesen megsemmisült a katonai kollégium Zsitomirban - látható a Nexta nevű Twitter-oldalon közzétett felvételen.

Szijjártó Péter: Magyarország nem szállít fegyvereket

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Londonban világossá tette, hogy

Magyarország nem küld katonákat és nem szállít fegyvereket Ukrajnába,

sőt azt sem engedi, hogy a területén keresztül vigyenek fegyvereket közvetlenül az Oroszország által megtámadott államba - hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán.