Elvághatják a gázt a nagyfogyasztók felé Franciaországban, ha nem lesz elég gáz

földgáz, gázvezeték, gáz, gázcső illusztráció, 2021.11.22.
High pressure pipeline for gas transporting by The stainless steel
Vágólapra másolva!
A francia kormány engedélyezte a gázszolgáltatás szüneteltetését a nagyfogyasztó vállalatok felé - írja a BFMTV.
Vágólapra másolva!

A francia vezetés pénteken hozta nyilvánosságra azt az új kormányrendeletet, amely a következő fűtési szezonban engedélyezi a franciaországi gázszolgáltató vállalat, a GRDF számára, hogy földgázhiány esetén – részben vagy egészben – elvágja a szolgáltatást a nagy gázfogyasztó ügyfeleknél.

A rendelet nem érinti azokat az intézményeket, amelyek létfontosságú közérdekű szolgáltatásokat nyújtanak, (illusztráció) Forrás: shutterstock.com

A csapok elzárása minden olyan vállalatot és intézményt érinthet, amely évente legalább ötezer kilowattóra energiát használ fel. Ez pedig hozzávetőleg ötezer franciaországi céget jelent.

Az intézkedés abban az esetben lép majd életbe, ha bármilyen oknál fogva az ország zavartalan energiaellátásához szükséges földgáz mennyisége nem állna rendelkezésre szeptember végéig.

A nagy gázfogyasztók között a kormány első körben felmérést készít, hogy milyen gazdasági következményekkel járna az érintettek körében a gázszolgáltatás csökkentése vagy teljes szüneteltetése. A megkérdezett vállalatoknak két hónapjuk van a válasz kidolgozására. Késlekedés vagy az információszolgáltatás megtagadása pénzbírságot von maga után.

A visszajelezések alapján a kormány fontossági sorrendet állít fel a földgázra szoruló vállalatok között, amelyek a listán elfoglalt helyük szerint részesülnek majd földgázhiány esetén is a szolgáltatásból. Vagy a listának megfelelően maradnak ki abból.

A rendelet nem érinti azokat az intézményeket, amelyek létfontosságú közérdekű szolgáltatásokat nyújtanak, például az egészségügyi ellátókat, idősek otthonát, oktatást.