Friss térképeken az ukrajnai háború helyzete

Ukrán válság 2022, orosz, ukrán, háború, Ukrajna
Ukrainian soldiers stand on their armoured personnel carrier (APC), not far from the front-line with Russian troops, in Izyum district, Kharkiv region on April 18, 2022, during the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Anatolii Stepanov / AFP)
Vágólapra másolva!
Az elmúlt napokban is folytatták az orosz erők csapataik átcsoportosítását a déli tengelyen Ukrajnában, ahol szárazföldi támadásokra készülnek, ugyanakkor a teljes frontvonalon komoly ukrán ellenállással találkoznak, különösen Izjum térségében.
Vágólapra másolva!

Az április 30-i ukrán tüzérségi támadás az orosz főhadiszállás parancsnokságára Izjum városánál megzavarta az orosz hadműveletet, és akadályozhatja az offenzívát a térségben a következő napokban, áll az Institute of the Study of War legfrissebb jelentésében.

Forrás: ISW

A Ukraine War Map Twitter-oldal arra is felhívja a figyelmet, hogy az ukrán erők Izjumtól nem messze, Harkov környékén is sikeres ellentámadást hajtottak végre, és több területet is visszafoglaltak.

Közben az orosz erők folytatják az átcsoportosításokat és a felderítést a front déli szakaszán,

komoly szárazföldi támadásra készülve Zaporizzsja irányába.

Az elmúlt napon az oroszok légitámadásokat hajtottak végre Mariupol ellen, de folytatódott a civilek evakuálása az Azovstal acélgyárból.

Az ukrán katonai rendészeti szolgálat jelentése szerint május 2-án több mint 100 civilt evakuáltak, de az ukrán védők Azovstalban maradtak. Az orosz védelmi minisztérium állítása szerint 80 civilt mentetek meg, és 11 evakuált „önként jelentkezett”, hogy a Donyecki Népköztársaságban kíván maradni.