Ukrajna megint veszélyesen követelőzik

földgáz, gázvezeték, gáz, gázcső illusztráció, 2021.11.22.
High pressure pipeline for gas transporting by The stainless steel
Vágólapra másolva!
Kanada szombaton úgy döntött, az Oroszországgal kialakult energiaválság enyhítése érdekében visszaadja Németországnak az orosz Északi Áramlat gázvezeték turbináit, annak ellenére, hogy Ukrajna ismét veszélyesen követelőzik, ugyanis korábban felszólították Kanadát, hogy "ne engedjen a Kreml zsarolásának". A turbinavita egyrészt bonyolult, másrészt első hallásra nem tűnik olyan nagy jelentőségűnek - pedig az: az ukránok egy újabb szankciós csomagot készülnek kizsarolni.
Vágólapra másolva!

Ukrajna arra szólította fel Kanadát, hogy ne küldje vissza a turbinákat, amelyek jelenleg a Siemens-csoport műhelyeiben vannak a québeci Montreal közelében.

A Gazprom orosz gázipari konszern ezekre a munkálatokra hivatkozva csökkentette június közepén az Északi Áramlat gázvezetéken keresztül Németországba irányuló szállításait.

- mondta Jonathan Wilkinson természeti erőforrásokért felelős miniszter.

"A szükséges földgázellátás nélkül a német gazdaság nagyon jelentős nehézségeket szenvedne, és a németek a tél közeledtével azt kockáztatnák, hogy nem képesek otthonukat fűteni"

- fejtette ki nyilatkozatában.

A német kormány már hetek óta intenzív kapcsolatban volt Ottawával, hogy az Oroszország elleni szankciók ellenére elérje e felszerelés visszaszállítását Európába.

Illusztráció Forrás: shutterstock.com

Berlin nem hitte el a Gazprom érvelését a gázszállítások visszaesésére, de úgy vélte, a turbinák visszaadása megfosztaná Oroszországot attól az ürügytől, hogy meghosszabbítsa a gázszállítás leállítását, amely súlyos energiaválsággá fajulhat.

Ukrajnának azonban semmilyen szankció nem elég, folyamatosan terrorizálja szövetségeseit és követelőzik, újabb szankciócsomagot akar hosszú távon kikényszeríteni, ami veszélyes Európa számára.

Ukrajna azt állítja, hogy az ukrán vezetékek elegendő gázt tudnak szállítani Németországba ahhoz, hogy ellensúlyozzák az orosz szállítások csökkenését.

Kanada szombaton pedig az ukrán nyomásra bejelentette, hogy az Oroszország elleni gazdasági szankcióit az ipari termékekre is ki kívánja terjeszteni.

"Az új szankciók a szárazföldi és csővezetékes szállításra, valamint a fémek és közlekedési, számítógépes, elektronikus és elektromos berendezések, valamint gépek gyártására vonatkoznak majd" - mondta Mélanie Joly kanadai külügyminiszter.