Bejelentették, mire készül Oroszország

Vágólapra másolva!
Oroszország nagylétszámú haderőt telepít Ukrajna déli részére, miután Ukrajna a déli, megszállt területek felszabadítására tesz kísérletet.
Vágólapra másolva!

Oroszország nagylétszámú haderőt telepít Ukrajna déli részére az újonnan megszállt területeken és a Krím-félszigeten keresztül - írja a Guardian.

Ha Oroszország győzne, megpróbálna még több területet elfoglalni. Növelik csapataik számát, felkészülnek a mi ellentámadásunkra (Ukrajna déli részén), és talán saját offenzívát készülnek indítani. A dél kulcsfontosságú számukra, mindenekelőtt a Krím miatt

- mondta Vadim Szkibickij.

Russian tanks on the move in an unidentified area of Ukraine

Az orosz csapatmozgások válaszul érkeztek az Ukrajna által meghirdetett ellentámadásra, amely a déli megszállt területek, Herszon és Zaporizzsja felszabadítására irányulnak.

Az ukrán erők a régió katonai kormányzója, Dmytro Butrii szerint több tucat falut és várost foglaltak vissza a határ mentén, és a régió fővárosa, Herszon felé nyomulnak.

A hónap elején Ukrajna amerikai fegyverekkel precíziós csapásokat mért az Antonovszkij hídra a Herszon régióban, megrongálva ezzel egy kulcsfontosságú orosz utánpótlási vonalat. A washingtoni Institute for the Study of War szerint az ukrán erők és partizánok megrongálták a megszállt Hersont összekötő másik két hidat is.

Szombaton az ukrán hadsereg közölte, hogy a Herszonban folyó harcok során több orosz katonát öltek meg és két lőszerraktárat semmisítettek meg.

Arra szólították fel a lakosokat, hogy maradjanak távol az orosz lőszerraktáraktól. Jurij Szobolevszkij, a herszoni regionális tanács helyettes vezetője azt mondta, hogy az ukrán hadsereg özönlik az oroszok ellen, és ez csak a kezdet.

Szkibickij szerint Oroszország két héttel ezelőtt kivonta a légierő taktikai csoportjait Donbaszból, és a megszállt Herszonba telepítette őket. Oroszország a keleti katonai körzetből is átcsoportosítja csapatait, amelyek az ukrán ellenőrzés alatt álló Donyeckben lévő Szlovjanszk városának megtámadására készültek, és tartalékban voltak a déli Belgorod régióban.

A Conflict Intelligence Team nevű nyílt forrású oknyomozó csoport a múlt héten részben megerősítette Szkibickij állítását.

Eközben a megszállt Kelet-Ukrajnában csütörtök este csapást mértek egy ukrán hadifoglyokat fogva tartó börtönre. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök "háborús bűncselekményként" ítélte el a csapást, azzal vádolva Oroszországot, hogy a támadást azért hajtotta végre, hogy elfedje a foglyokkal való rossz bánásmódját. Oroszország tagadta a felelősséget, és azt mondta, hogy az ukrán erők rakétákkal csapást mértek a börtönre. Zelenszkij szerint legalább 50 ember halt meg.

Annak ellenére, hogy Oroszország taktikai zászlóaljcsoportjait a Donbaszból délre helyezte át, továbbra is támadna a térségben, bár kisebb intenzitással - mondta Szkibickij.

Harkiv térségében Oroszország arra összpontosít, hogy megvédje állásait és megakadályozza, hogy az ukrán erők elérjék az ukrán-orosz határt.

Ha Oroszország megnyerné a dél- és kelet-ukrajnai csatákat, akkor újabb offenzívákat folytatna további ukrán területek elfoglalására a jelenleg Oroszországban alakuló egységei segítségével - mondta Szkibickij.

Az új hadtestek kiképzése és felszerelése Oroszország védelmi miniszterének és helyettesének közvetlen felügyelete alatt kezdődött meg. Az, hogy Oroszország hol fogja felhasználni az új hadtesteket, attól függ majd, hogyan alakulnak a harcok Ukrajna déli és keleti régióiban

- mondta Szkibickij.

Figyelmeztetett, hogy az orosz hadsereg egyik "pozitívuma" a csapatok és a felszerelés gyors mozgatásának képessége. Elmondta, hogy Oroszország ezt a háborút megelőző hadgyakorlatok során gyakorolta, és rámutatott arra, hogy az orosz erők márciusban hogyan vonultak vissza Ukrajna északi régióiból, majd két héttel később újra megjelentek Donbaszban.

Szkibickij szerint a több fegyver mellett Ukrajnának segítségre van szüksége a csapatok külföldi kiképzéséhez. Elmondta, hogy

Oroszország aktívan célba vette az ukrán kiképzőbázisokat, és több példát is említett, köztük egy Kijevtől északkeletre fekvő katonai bázist ért csapást, amely májusban 87 ukrán katona halálát okozta.

Az MI6 vezetője, Richard Moore szombaton azt tweetelte, hogy Oroszország kifogyott a lendületből, miután több tucat embert vesztett, és hogy kénytelen volt szovjet korabeli fegyvereket használni.

Percről percre közvetítésünk a háborúról itt olvasható.