Kiszivárgott hírek szerint nem lesz árplafon az orosz gázon

földgáz, gázfogyasztás, gáz, illusztráció, 2021.11.22.
Vágólapra másolva!
Sikeres volt a magyar kormány ellenállása azon uniós tervekkel szemben, miszerint ársapkát vezetettek volna be az orosz földgázra. A terv egyelőre lekerült a napirendről - értesült a Guardian. 
Vágólapra másolva!

Egy kiszivárgott dokumentum szerint az Európai Unió végrehajtó testülete visszalép az orosz gázra vonatkozó árplafon bevezetésétől, de az energiavállalatok "többlet" nyereségére kivetett váratlan adók bevezetését szorgalmazza - írta a Guardian.

A lap által szemlézett, a "villamosenergia-vészhelyzeti eszközről" szóló rendelettervezet - remélhetőleg nem a baloldali lap dezinformációs kísérletéről van szó -

nem tartalmaz sem az orosz gázra, sem az importált gázra vonatkozó árplafont, miután a tagállamok a múlt héten nem tudtak megállapodni a korlátozásokról.

Az EU várhatóan a fosszilis tüzelőanyagokkal foglalkozó vállalatok magas nyereségére vetne ki különadót, és felső határt szabna az alacsony szén-dioxid-kibocsátású villamosenergia-termelők bevételeire.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke várhatóan szerdán, az Unió helyzetéről szóló éves beszédében teszi közzé a villamosenergia-árak emelkedésének kezelésére vonatkozó európai tervet.

Az Unió letett az orosz földgázra kivetendő ársapkáról, ami szankciót jelentett volna Forrás: shutterstock

Magyarország a kezdetektől ellenezte ezt a lépést

Az Oroszországból nagy mennyiségű gázt importáló uniós tagállamok - köztük Magyarország, Szlovákia és Ausztria - ellenezték az orosz gázra vonatkozó felső korlátozást, mert teljes joggal attól tartottak, hogy a Kreml leállítaná a gázáramlást, és ezzel recesszióba taszítaná országaikat.

- mondta még múlt pénteken Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben. A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az EU-s energiaügyi tanács rendkívüli ülését követő sajtótájékoztatóján

teljességgel abszurdnak nevezte az erre vonatkozó brüsszeli javaslatot, amely szavai szerint gyakorlatilag az orosz gáz kiszorítására irányul.

Mint mondta, az Európai Bizottság illetékes tagja el is ismerte, hogy ez politikai intézkedés, pusztán az orosz állam bevételeinek megvágására irányul, nem várható tőle árcsökkenés. "Ezért ez nem más, mint szankció. Azért álcázzák ársapkának, mert így kereskedelmi intézkedésként minősített többséggel át lehet nyomni, míg ha szankcióként hoznák be, ahhoz egyhangúság kellene" - figyelmeztetett.