Hatalmas botrány után leállították a halálos köhögéscsillapító gyártását

beteg gyerek köhög influenza Orvos, versus anyák és gyerekek, vajon valóban léteznek a bölcsibetegségek?
Vágólapra másolva!
Mint ahogy korábbi cikkünkben írtuk, 69 kisgyermek halálát okozta egy Indiában gyártott köhögés elleni szirup. A szer gyártását most leállították, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azonban nem zárta ki, hogy a szerből illegálisan máshova is jutott.
Vágólapra másolva!

Leállították az indiai hatóságok annak a köhögéscsillapító szirupnak a hazai gyártását, amely csaknem 70 gyerek halálát okozta Gambiában, miután

a gyárban több szabálytalanságot találtak

- közölte újságírókkal szerdán az észak-indiai Harijána állam egészségügyi minisztere.

Anil Vidzs elmondta, hogy 12 szabálytalanságot találtak az újdelhi székhelyű Maiden Pharmaceuticals vállalat telephelyén. Az ott gyártott termékek közül négy a megengedettnél több etilénglikolt és dietilén-glikolt tartalmazott. E két összetevő - amelyet sokszor alkalmaznak a drágább, oldószerként használatos glicerin helyett - nagy mennyiségben mérgező, és vesekárosodást okozhat.

A Maiden ügyvezető igazgatója, Nares Kumár Gojal nem reagált a bejelentésre, de a múlt héten azt mondta a Reuters hírügynökségnek: a vállalat kapcsolatba lépett a megrendelővel annak érdekében, hogy kiderítse, mi történt Gambiában.

A gambiai kormány szeptemberben jelentette be, hogy vizsgálatot indít a halálozások és az ötévesnél fiatalabb gyermekek körében július vége óta szokatlanul nagy arányban jelentkező vesekárosodások miatt.

A gambiai hatóságok kedden közölték, hogy

az első vizsgálati eredmények szerint 69 gyerek halálát okozta a szirup.

Indiát sokszor nevezik "a világ gyógyszertárának", és az ország gyógyszergyártásának történetében ez az egyik legsúlyosabb botrány.

Jóllehet az indiai hatóságok szerint a köptetőszirupot csak gambiai exportra hagyták jóvá,

az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nem zárta ki, hogy hogy illegálisan máshova is jutott belőle.

Címlapi képünk illusztráció!