Megrekedtek a kétoldalú rendezésről szóló tárgyalások Szaúd-Arábia és Irán között

szaúd-arábia - irán, kivégzett ajatollah,  Nimr al-Nimr
Teherán, 2016. január 3. Lángok és füst tör elő Szaúd-Arábia teheráni nagykövetségének épületéből 2016. január 2-án, miután a Nimr al-Nimr síita főpap szaúd-arábiai kivégzése miatt tüntetők megtámadták a külképviseletet. Szaúd-Arábiában bejelentették, hogy a vallási vezetőt negyvenhat terrorizmussal vádolt emberrel együtt kivégezték. Az ajatolláh lefejezését Irán és Libanon vallási és politikai vezetői elítélték. (MTI/EPA/Mohammad Reza Nadimi)
Vágólapra másolva!
A Szaúd-Arábia és Irán közötti iraki közvetítéssel folytatott tárgyalások megfeneklettek, miután Iránban súlyos zavargások törtek ki az elmúlt időszakban, és Teherán azzal vádolta meg Rijádot, hogy szerepet játszik az iráni vezetés elleni tüntetések felbujtásában - jelentették be iraki tisztviselők hétfőn.
Vágólapra másolva!

Amer al-Fajez, az iraki parlament külügyi bizottságának tagja kijelentette: "

A tavaly tavasszal kezdett tárgyalásokat korábban áttörésként értékelték, mert enyhítheti a térségbeni feszültséget. Mohammed asz-Szudáni új iraki miniszterelnök a múlt hónapban megerősítette, hogy a felek felkérték a közvetítés folytatására. Amikor azonban az iraki kormányfő novemberben elutazott Teheránba, iráni tisztviselők azt közölték vele, hogy nem tartják meg a tárgyalások hatodik fordulóját, és

azzal vádolták Rijádot, hogy szaúdi finanszírozású médiacsatornákon keresztül szítja az Irán egészére kiterjedő zavargásokat.

A tárgyalások megszakadásának tényét megerősítette Irán ENSZ-képviselete is, az okokról ugyanakkor nem nyilatkoztak. "Erről érdemes lenne megkérdezni Szaúd-Arábiát" - állt a képviselet közleményében.
Szaúd-Arábia mindeddig nem kommentálta az ügyet.

Lángok és füst tör elő Szaúd-Arábia teheráni nagykövetségének épületéből Forrás: MTI/EPA/ISNA/Mohammad Reza Nadimi

A szunnita többségű Szaúd-Arábia és az elsősorban síita Irán között már az 1979-es iráni iszlám forradalom óta jelentős a feszültség, amely tovább fokozódott 2016-ban, miután Rijádban másokkal együtt kivégezték Nimr al-Nimr befolyásos síita hitszónokot. A felek között Irak kezdeményezett közvetlen tárgyalásokat, amelyek Bagdad közvetítésével 2021 áprilisában kezdődtek meg.