Vandálok rongáltak meg egy 30 ezer éves barlangrajzot Ausztráliában

Vágólapra másolva!
Vandálok pusztították el a 30 000 éves, egyedülálló műalkotást egy dél-ausztráliai szent barlangban. 
Vágólapra másolva!

Vandálok hatoltak be a Nullarbor Plainben található Koonalda-barlangba Ausztráliában, és tönkretették a műemléki listán szereplő helyszínt, azt írva a barlang falára, hogy

A hatóságok szerint a vandálok egy acélkapu alá ástak, hogy bejussanak a helyszínre - írja a Guardian.

Dr. Keryn Walshe, az őslakos-lelőhelyekre szakosodott régész szerint a műalkotás "egyedülálló Ausztráliában", és ritkasága miatt a nemzeti örökség részeként jegyezték be.

A vandálok hatalmas kárt okoztak. A műalkotás nem állítható helyre

- mondta.

A barlang felszíne nagyon puha. Nem lehet eltávolítani a graffitiket anélkül, hogy az alatta lévő műalkotást elpusztítanák.

Walshe szerint a művészet nagyon jelentős volt az őslakos nép számára, akik több mint 30 000 éve látogatták a barlangot.

Hozzátette, hogy az 1980-as években felállított kerítés az idő múlásával haszontalanná vált, mivel sokan bejutottak a barlangba, és odaírták a nevüket és a dátumot.

Az elmúlt hónapokban a dél-ausztrál kormány konzultált a szakértőkkel egy átfogó terv kidolgozásáról, hogy jobban megvédjék ezt a történelmi helyszínt.

Maher-t azonban bírálták a szakértők, akik szerint

júniusban tájékoztatták a kormányt a vandalizmusról, és azóta nem sokat tettek a helyszín biztonságának javítása érdekében.