Joe Biden és az amerikai baloldal pánikban: egyre jobban félnek Donald Trumptól

Donald Trump portré
Delaware, 2022. április 24. Donald Trump volt amerikai elnök beszél támogatóihoz az Ohio állambeli Delaware-ben tartott nagygyűlésen 2022. április 23-án. MTI/EPA/David Maxwell
Vágólapra másolva!
Donald Trumpot morálisan le akarják járatni, így politikailag is meg akarják semmisíteni – mondta el Nagy Ervin filozófus az Origónak adott interjúban azzal kapcsolatban, hogy a volt amerikai elnök bejelentette, hogy úgy tudja, le fogják tartóztatni. A XXI. Század Intézet elemzője szerint amióta Trump bejelentette, hogy szándékában áll újra megmérettetni magát, azóta valóban politikai boszorkányüldözés folyik ellene. Kifejtette, hogy a demokrata párti politikusok mellett az orosz–ukrán háborúból anyagi hasznot remélő üzleti körök és a liberális sajtóorgánumok is félnek Trump visszatérésétől, így minden eszközt megragadnak arra, hogy ellehetetlenítsék. Leszögezte: a Demokrata Párt politikusai minden befolyásukat bevetik, hogy a hatóságok vádat emeljenek Trump ellen, ami a hatalmi ágak szétválasztásának demokratikus elvét sérti. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a politika ilyen durva beavatkozása az elvileg független igazságszolgáltatás működésébe diktatúrákban szokás. Abszurd, de úgy tűnik, hogy éppen az úgynevezett demokráciaexportban élen járó Egyesült Államokban vannak komoly problémák a jogállamisággal, ami egyértelműen a Biden-adminisztráció felelőssége – tette hozzá a szakértő.
Vágólapra másolva!

Hazugságnak és boszorkányüldözésnek minősítette az ellene felhozott újabb, jelenleg megvesztegetési vádakat Donald Trump korábbi republikánus elnök. Mi az oka, hogy ilyen – ahogyan ő fogalmazott – boszorkányüldözés folyik ellene?

Az aktuális ügy már a 2016-os kampány során is előkerült, más formában ugyan, de ugyanazzal a céllal. A szándék egyértelmű:

Trumpot morálisan le akarják járatni, így politikailag is meg akarják semmisíteni.

Amióta a volt elnök bejelentette, hogy szándékában áll újra megmérettetni magát, azóta valóban politikai boszorkányüldözés folyik ellene.

A demokrata párti politikusok mellett az orosz–ukrán háborúból anyagi hasznot remélő üzleti körök és a liberális sajtóorgánumok is félnek Trump visszatérésétől, így minden eszközt megragadnak arra, hogy ellehetetlenítsék.

Mivel a Republikánus Párt jelenleg megosztott, így a Trump elleni hadjáratnak kettős célja van: a volt elnök lejáratása mellett azt akarják, hogy a republikánusok ne tudjanak összerendeződni az elnökválasztás idejére.

Donald Trump és felesége, Melania Trump Forrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Joe Raedle

Hétfőn a New York-i bűnüldöző szervek zárt ajtók mögött arról egyeztettek, hogy milyen következményekkel járna, ha Donald Trump lenne az amerikai történelem első korábbi elnöke, aki ellen vádat emelnek. Sor kerülhet erre, és ha igen, azt mit jelentene?

A Demokrata Párt politikusai minden befolyásukat bevetik, hogy a hatóságok vádat emeljenek Trump ellen, ami a hatalmi ágak szétválasztásának demokratikus elvét sérti.

A politika ilyen durva beavatkozása az elvileg független igazságszolgáltatás működésébe diktatúrákban szokás. Abszurd, de úgy tűnik, hogy éppen az úgynevezett demokráciaexportban élen járó Egyesült Államokban vannak komoly problémák a jogállamisággal, ami egyértelműen a Biden-adminisztráció felelőssége.

Egy vádemelés, de egy esetleges büntetőjogi ítélet valójában nem akadályozná meg Trumpot abban, hogy folytassa elnökválasztási kampányát. Az amerikai jogban akár egy bűncselekményben bűnösnek talált jelölt is kampányolhat az elnöki posztért. A zárt ajtók mögötti egyeztetés azonban arra utal, hogy a valóságban nem büntetőjogi, inkább egy kényes politikai ügyről van szó, ami könnyen visszájára sülhet el.

A demokrata párti politikusok valójában félnek. Félnek Trump visszatérésétől, és félnek a Trump-hívők tüntetésétől.

Gavin Wax, a New York-i Fiatal Republikánusok Klubjának elnöke nyilatkozik egy Donald Trump volt amerikai elnök támogatására tartott tüntetésen a New York-i Büntetőbíróság előtt, 2023. március 20-án. A tüntetők ellenzik, hogy Alvin Bragg, New York megyei kerületi ügyész bűnvádi eljárást indítson a volt elnök ellen Forrás: MTI/EPA/Peter Foley

Mi az oka, hogy Joe Biden és fia kényes üzleti ügyeit kevésbé vizsgálják az amerikai hatóságok?

A volt elnököt más igazságszolgáltatási mércével mérik – ez már korábban is kiderült. A hatóságokon óriási politikai nyomás van, a demokrata adminisztráció minden eszközt felhasznál annak érdekében, hogy szőnyeg alá söpörjék a Biden család összes korrupciógyanús ügyét. De Joe Bident védi a fősodratú sajtó és a tengerentúli, progresszív célokat valló kulturális elit is, számukra Joe Biden érinthetetlen.

Trump újra színre lépése éppen ezt az érinthetetlenséget veszélyezteti.