Történelmet írt a Mount Everest-et láb nélkül megmászó afganisztáni veterán

Gurkha, veteran, Hari, Budha, Magar,
(FILES) In this file photo taken on April 3, 2023, poses during an interview with AFP in Kathmandu. Gurkha veteran Hari Budha Magar scaled Mount Everest on May 19, his public relation team said, becoming the first double above-the-knee amputee to climb the world's highest peak with 8,849-metre (29,032-foot). (Photo by Prakash MATHEMA / AFP)
Vágólapra másolva!
Hari Budha Magar, aki a kenti Canterburyben él, pénteken délután 3 órakor érte el a világ legmagasabb hegyének csúcsát, miután április 17-én kezdte meg a mászást – pontosan 13 évvel azután, hogy egy robbanás következtében elvesztette a lábait – írja a The Guardian.
Vágólapra másolva!

A veterán és csapata 18 napig várakozott az Everest alaptáborában, hogy az időjárás kitisztuljon, miközben fagyos körülményekkel kellett szembenézniük, és végignézték, ahogyan két holttestet is lehoztak a hegyről.

A hegymászó elmondta, hogy a rossz időjárás miatt a napszemüvege és az oxigénmaszkja befagyott, és csak néhány percet tudott a hegy tetején tölteni.

A kihívás során egy nepáli hegymászókból álló csapat támogatta, amelyet Krish Thapa, a szintén egykori Gurkha és SAS hegyi csapatvezető vezetett.

Budha Magar lett az első kétszeres térd fölött amputált ember, aki feljutott a világ legmagasabb hegyére.

Budha Magar elmondta, hogy úgy érezte, hogy az élete „teljesen befejeződött", amikor Afganisztánban elvesztette alsó lábszárát, és alkoholizmussal és depresszióval küzdött.

– mondta.

Hozzátette, hogy először akkor gondolt arra, hogy megmássza az Everestet, amikor mezítláb sétált az iskolába, és azt tervezte, hogy 2018-ban meg is teszi.

A dupla amputáltak és a vakok számára azonban megtiltották, hogy csökkentsék a csúcson meghaló hegymászók számát.

A veterán segített kampányolni a tilalom eltörléséért, hogy megkísérelhesse a csúcs megmászását.

Budha Magar azért hagyta el Nepált, hogy sérülése előtt a brit hadsereg Ghurka-ezredének tizedeseként szolgáljon.

Miután leért a hegyről, azt mondja, alig várta, hogy a családjával tölthesse az idejét, és szeretne visszatérni Afganisztánba, arra a helyre, ahol elvesztette a lábait, hogy köszönetet mondhasson.

Úgy fogalmazott, a lábai elvesztése nékül nem mászta volna meg az Everestet.