Váratlan fordulat: rendkívüli dolgot tett Putyin

Military mobility of Ukrainian soldiers in the direction of Bakhmut 2023,army,artillery,artillery shell,August,Bakhmut,Bakhmut direc Horizontal, Ukrajna, orosz-ukrán háború
DONETSK OBLAST, UKRAINE - AUGUST 2: A Ukrainian soldier fires an artillery in the direction of Bakhmut as Ukrainian Army conduct operation to target trenches of Russian forces through the Donetsk Oblast amid Russia and Ukraine war in Donetsk Oblast, Ukraine on August 02, 2023. Diego Herrera Carcedo / Anadolu Agency (Photo by Diego Herrera Carcedo / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Rendkívüli lépésre szánta el magát Vlagyimir Putyin orosz elnök, ugyanis a Wagner-lázadás szimbolikus helyszínén, az ukrajnai műveletek katonai parancsnokságán Rosztov-na-Donuban egyeztetett Valerij Geraszimov ukrajnai műveleti parancsnokkal és más katonai vezetőkkel azután, hogy Ukrajnának a minap sikerült visszafoglalnia egy kisebb falut az ellentámadások nyomán - írja a Portfolio. A portál szerint Geraszimovot igen élesen támadta Jevgenyij Prigozsin hónapokon át, és a Wagner-lázadás napján Putyin állítólag megígérte az eltávolítását, de a jelek szerint ennek éppen az ellenkezője történt, ráadásul a találkozó helyszíne is beszédes, illetve az időzítése is.
Vágólapra másolva!

A Kreml szűkszavú közleményben jelentette be szombat hajnalban, hogy Putyin katonai vezetőkkel egyeztetetett az ukrajnai műveletek parancsnokságának városában, de a találkozó pontos ideje nem ismert. A RIA állami hírügynökség videója szerint

az éjjeli órákban lehetett, amely során Geraszimov kezet fogva üdvözölte Putyint, majd bekísérte egy épületbe.

Mindez azután történt, hogy Ukrajna az ellentámadások során csütörtökre állítása szerint elfoglalt egy kisebb falut a donyecki régióban, amelynek célja az Azovi tenger felé nyomulás, hogy elvághassa az oroszok krími utánpótlási vonalait.

Kis sikerekkel halad előre az ukránok ellentámadása

A Portfolio szerint ezzel együtt az ukrán ellentámadás lassan és egyelőre kis sikerekkel halad, a nyugati szövetségesek pedig egyre nagyobb kételyekkel fogadják, hogy lesz-e még érdemi előrelépés. Egy orosz katonai parancsnok pedig a minap nyilvánosan felvetette, hogy be kellene fagyasztani a frontvonalakat, mert egyik fél sem bír igazán a másikkal.

Vlagyimir Putyin Forrás: AFP/Dmitry Lovetsky

Mindezek után tehát rendkívüli jelentősége van Putyin személyes látogatásának a ukrajnai határtól mindössze 100 km-re fekvő városba, a katonai parancsnokságra, az ukrajnai műveleteket továbbra is irányító Geraszimovhoz és más katonai vezetőkhöz.