Belgium
ÉLŐ
Szlovákia

Hírhedt, magyar származású feminista professzor: a Hamász és a Hezbollah fontos baloldali mozgalmak

A Hamász katonai szárnya, az al-Kasszám brigádok egyik terroristája egy Hamász-demonstráción Gázában
Vágólapra másolva!
„Nagyon fontos úgy értelmezni a Hamászt és a Hezbollahot, mint fontos társadalmi mozgalmak, melyek progresszívek, melyek a baloldalon vannak, és amik a globális baloldal részei" – mondta 2006 szeptemberében egy kerekasztal-beszélgetésen Judith Butler, a kaliforniai Berkeley Egyetem leszbikus, feminista professzora, a queer-elmélet egyik alapító teoretikusa, világhírű feminista gondolkodó.
Vágólapra másolva!

A Mandiner összefoglalója szerint Butler mondatai az egyetemen hangzottak el, és épp Izrael akkori, dél-libanoni katonai akciójáról volt szó. Butler 2006-os mondataira többen emlékeztettek a napokban, ugyanis a Hamásszal és Hezbollahhal kapcsolatban akkor hozzátette:

Butlernek magyarul is megjelent két alapmunkája:

  • Problémás nem - Feminizmus és az identitás felforgatása
  • Jelentős testek - A „szexus" diszkurzív korlátairól

A Mandiner szerint Butler maga egyébként Clevelandben nőtt fel egy zsidó családban; az anyai nagymamája magyar volt, akinek a családját kivégezték a nácik. Ő maga is héber iskolába járt. 2013-ban publikált kötete, a Jewishness and the Critique of Zionism (Zsidó mivolt és a cionizmus kritikája – a szerk.) a zsidóság diaszpóra-léte mellett foglal állást és erősen kritizálja Izrael államot, és az egyállami megoldást támogatja. A Berkeley-n az irodalomelmélet professzora. Butler pár nappal ezelőtt elítélte Izrael gázai akcióját is, azt népirtásnak nevezve.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről