Ettől az ukrán bejelentéstől félt mindenki

Zelenszkij
Volodimir Zelenszkij
Vágólapra másolva!
Oroszország és Ukrajna talán soha nem ír alá békeszerződést, hanem a harcok lecsillapodása után is a háború egy megoldatlan konfliktus állapotában marad - figyelmeztetett Ukrajna hírszerzési vezetője.
Vágólapra másolva!

Az NV ukrán hírmagazinnak nyilatkozva a Hírszerzési Főigazgatóság (HUR) vezetője, Kyrylo Budanov borús képet festett az országa és Oroszország közötti konfliktusról, és egy elhúzódó kelet-európai háborúra figyelmeztetett.

Budanov elmondta, hogy szerinte Moszkva soha nem fog beleegyezni abba, hogy békeszerződést írjon alá Kijevvel, ezért még akkor is megoldatlan maradhat a helyzet, ha az aktív harcok abbamaradnak a háborúban, és arra a példára mutatott rá, hogy

Oroszország és Japán technikailag még mindig háborúban áll, miután a második világháború után hivatalosan soha nem állapodtak meg a békéről.

Volodimir Zelenszkij, ukrán elnök. Forrás: AFP/Ukrainian Presidential Press Service

"Az oroszok nem fognak semmilyen megállapodást aláírni Ukrajnával... ez a forgatókönyv itt nagyon valószínű" - mondta az ukrán hírszerzés vezetője, hozzátéve: "Vannak olyan esetek a történelemben, amikor az államok közötti hosszú ideje tartó háborúk jogilag megoldatlanok maradtak. Egyértelmű példa erre az Orosz Föderáció és Japán közötti helyzet".

Miközben Budanov kétségbe vonta Vlagyimir Putyin békekötési hajlandóságát, az is kérdéses, hogy Volodimir Zelenszkij elnök is hajlandó lenne-e tárgyalásokat kezdeményezni.

Zelenszkij azt mondta, hogy a tárgyalások előfeltétele lenne Ukrajna 1991-es határainak visszaállítása, többek között a Krím visszaadása.

A vitatott területeken túlnyomórészt orosz ajkú emberek élnek, akik az Orosz Föderációhoz való csatlakozás mellett szavaztak, bár nemzetközi megfigyelők megkérdőjelezték a választások érvényességét.

Az is kérdéses, hogy Zelenszkij hajlandó lenne-e lemondani arról a törekvéséről, hogy országa csatlakozzon az amerikai vezetésű NATO katonai szövetséghez - írja a Breitbart.