Elkezdődött a klímacsúcs Dubajban - videó

VON DER LEYEN, Ursula
Dubaj, 2023. december 2. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke beszédet mond az ENSZ 28. nemzetközi éghajlatváltozási konferenciájának (COP28) kétnapos csúcstalálkozóján Dubajban 2023. december 2-án. MTI/EPA/Martin Divisek
Vágólapra másolva!
Elkezdődött a klímacsúcs, ezúttal Dubajban. A magánrepülőgépekkel érkező politikusok mellett azonban idén más is felháborodást keltett - mondja el legújabb videójában Hortay Olivér.
Vágólapra másolva!

A Századvég Energia- és Klímapolitika Üzletág vezetője a videóban kifejti, hogy az év legnagyobb éghajlatvédelmi eseményének fókuszában az energia áll. A résztvevők arról tárgyalnak, hogyan tudnák a lehető leggyorsabban leépíteni a fosszilis tüzelőanyagok felhasználását, és 2030-ig megtriplázni a megújuló kapacitásokat.

A házigazda az Egyesült Arab Emírségek, amely olajnagyhatalom, elnöke pedig az Emirátusok állami olajvállalatának vezérigazgatója is egyben. Hortay szerint kiszivárgott, hogy az elnök

az előzetes egyeztetéseket, amelyeknek a klímacsúcs megszervezésére kellett volna fókuszálniuk, arra használta fel, hogy újabb olaj- és gázügyleteket kössön meg.

A BBC által megszerzett dokumentumok alapján az elnök olyan klímaharcos országokkal is üzletelhetett, mint Németország vagy Hollandia.

További részletekért nézze meg az alábbi videót!