Tömegmészárlás Prágában - 14 halálos áldozat, 25 sebesült

Prága, lövöldözés, 2023.12.21.,
Prága, 2023. december 21. Fegyveres rendőr biztosítja a helyszínt a prágai Károly Egyetemnél elkövetett lövöldözést követően 2023. december 21-én. A cseh rendőrség szerint a fegyveres támadásnak halálos áldozatai is vannak, az elkövetőt ártalmatalnították, de részleteket nem közöltek. MTI/EPA/Martin Divisek
Vágólapra másolva!
A cseh rendőrség adatai szerint 14 ember meghalt egy tömeges lövöldözésben Prága központjában, a Károly Egyetemen. A cseh mentőszolgálat szerint legalább 25-en megsebesültek, 10-en közülük súlyosan. A halottak között van a 24 éves ámokfutó, aki maga is az egyetem hallgatója volt. Nincs magyar érintettje az eseményeknek.
Vágólapra másolva!

Legálisan tartott több fegyvert is az a 24 éves cseh férfi, aki egy

automata fegyverrel tömegmészárlást rendezett

csütörtökön a prágai Károly Egyetem egyik épületében. Az eset Prága óvárosában, a Jan Palach tér környékén történt, csupán néhány percnyi sétára az Óváros tértől, ahol turisták ezrei élvezik a népszerű karácsonyi vásárt.

Rendőrök az egyetem épületének erkélyén kutattak esetleges robbanószerkezetek után Forrás: AFP/Michal Cizek

A Reuters úgy értesült, hogy a Károly Egyetem bölcsészkarának munkatársai sürgősségi e-mailt kaptak a lövöldözés alatt, amelyben felszólították a személyzetet, hogy maradjanak a helyükön. "Ne menjen sehova, ha az irodákban tartózkodik, zárja be őket, és helyezzen bútorokat az ajtó elé, kapcsolja le a villanyt!" - áll az e-mailben.

Az egyetem Filozófiai Karát és a Művészeti, Építészeti és Formatervezői Akadémiát is evakuálták a lövöldözés alatt. Több hallgató is a tantermekben barikádozta el magát, de

voltak olyanok is, akik a lövöldöző elől az épület külső párkányára menekültek.

A halottak között találták meg a rendőrök a David Kozakként azonosított elkövetőt. Apjára a Prágától nyugatra fekvő Hostoun faluban bukkantak holtan.

Magányos elkövető

A prágai rendőrség vezetője, Martin Vondrasek azt mondta, hogy a lövöldöző egyedül cselekedett, és a környéken tartózkodókra nézve "nincs további veszély". A nyomozók jelenleg azt vizsgálják, hogy a fegyveresnek milyen indítéka lehetett az ámokfutásra. Annyi biztos, hogy

tettét előre megtervezte.

Felmerült a gyanú, hogy egy korábbi oroszországi tömeglövöldözés ihlette, amiről a támadás előtt tett közzé felvételeket a közösségi oldalakon, de nincs arra utaló bizonyíték, hogy kapcsolatban lett volna bármilyen terrorista csoporttal.

Martin Vondrasek rendőrparancsnok és Vit Rakusan belügyminiszter számolt be az eddigi nyomozási eredményekről Forrás: Anadolu via AFP/2023 Anadolu/Stringer

David Kozak korábban semmilyen ügyben nem került a rendőrség látómezejébe, de miután a csütörtöki lövöldözést követően házkutatást tartottak nála, felmerült a gyanú, hogy december elején Prága keleti részén

meggyilkolhatott egy férfit és annak két hónapos kislányát

A csütörtöki mészárlás Csehország újkori történelmének legtöbb áldozattal járó bűncselekménye lett. Az utolsó hasonló eset 2019-ben történt, amikor hat embert ölt meg egy fegyveres, aki később öngyilkos lett az ostravai kórházi támadásban.

Prága, 2023. december 21. Fegyveres rendőr biztosítja a helyszínt a prágai Károly Egyetemnél elkövetett lövöldözést követően, 2023. december 21-én. A cseh rendőrség szerint a fegyveres támadásnak halálos áldozatai is vannak, az elkövetőt ártalmatlanították, de részleteket nem közöltek. MTI/EPA/Martin Divisek Forrás: MTI/EPA/Martin Divisek

Változik a világ

Bohuslav Svoboda prágai polgármester a cseh televíziónak így nyilatkozott: „Mindig is úgy gondoltuk, hogy ez egy olyan dolog, ami nem érint minket. Most kiderült, hogy sajnos a mi világunk is változik, és itt is megjelenik az egyéni fegyveres probléma."

Vit Rakusan cseh belügyminiszter a helyszínre utazott, Petr Fiala miniszterelnök pedig

december 23-át nemzeti gyásznappá nyilvánította.

A kormányfőt megdöbbentették a történtek, és részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. "Mindannyian gondoljunk azokra, akik elvesztették szeretteiket, és akik számára az idei karácsony hihetetlenül szomorú lesz. Osszuk meg szomorúságukat ebben a fájdalomban. Ebben a nehéz pillanatban mindannyiunknak össze kell fognunk, és meg kell mutatnunk egymás megértését, és ezzel kifejezni tiszteletünket e brutális bűncselekmény áldozatai felé" - mondta.

Az egyetem több épületét is lezárták a rendőrök Forrás: Anadolu via Getty Images/2023 Anadolu/Anadolu

Részvétnyilvánítások

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azt mondta, megdöbbentette a lövöldözés értelmetlen erőszakossága. "Mély részvétemet fejezem ki az áldozatok családjainak és a cseh nép egészének. Együtt állunk és gyászolunk veled" - mondta az X-en.

Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtótitkára kijelentette, hogy az Egyesült Államok készen áll arra, hogy szükség esetén további támogatást nyújtson a cseh hatóságoknak.

Orbán Viktor miniszterelnök közösségi oldalán fejezte ki együttérzését a történtek miatt: „Mélységesen megdöbbentett a prágai Károly Egyetemen történt szörnyű lövöldözés" - írta X-oldalán. "Gondolataink és imáink az áldozatok hozzátartozóival vannak" - tette hozzá a kormányfő.

Novák Katalin köztársasági elnök is részvétét és együttérzését fejezte ki a prágai lövöldözés kapcsán. "Ami Prágában történt, az felfoghatatlan tragédia!" - írta X-oldalán. "Gondolataim és imáim az áldozatok hozzátartozóihoz szólnak, és mielőbbi felépülést kívánok a sérülteknek. Csehország, veled vagyunk ezekben a sötét pillanatokban" - írta az államfő.