Újabb megdöbbentő részletek: kiderült, mit csinált Prigozsin a halála előtt

10 people die, including Wagner head Prigozhin, in private jet crash in Russia's Tver region air defense,accident,air,crash,flame,missile,Moscow,plane,Russia Horizontal
TVER, RUSSIA - AUGUST 23: (----EDITORIAL USE ONLY - MANDATORY CREDIT - 'WAGNER TELEGRAM ACCOUNT / HANDOUT' - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) A view of site after a private jet, allegedly carrying Wagner head Yevgeny Prigozhin and other passengers crashed in Russia's northwestern Tver region, Russia on August 23, 2023. Ten people died in a private jet crash in Russia's northwestern Tver region. Yevgeny Prigozhin, head of the Wagner private military group, was among the passengers on the plane, according to the Federal Air Transport Agency. Wagner Telegram Account / Anadolu Agency (Photo by Wagner Telegram Account / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
A Közép-Afrikai Köztársaságban, Maliban és Szudánban tárgyalt Jevgenyij Prigozsin, mielőtt Moszkvába ment. A Wagner-vezér az érintett országok vezetőit biztosította arról, hogy továbbra is aktív lesz ezekben az országokban - írta a Wall Street Journal. Prigozsin repülőjének balesete kapcsán továbbra is rengeteg a homály, és azt sem lehet tudni, mi lesz a csoportjának a sorsa a jövőben. Időközben Putyin is üzent. 
Vágólapra másolva!

A legfrissebb hírek szerint Jevgenyij Prigozsin repülőgépe augusztus 18-án szállt le Banguiban, a Közép-afrikai Köztársaság fővárosában. Az üzletember a Faustin-Archange Touadéra elnökkel folytatott megbeszélésen azt mondta, hogy a júniusi sikertelen oroszországi lázadási kísérlet nem fogja zavarni a Wagner-csoport tevékenységét az országban.

Prigozsin megígérte, hogy megerősíti a Wagner jelenlétét a Közép-afrikai Köztársaságban a hatóságok biztonságának szavatolása és új beruházások előmozdítása a mezőgazdaságban -

mondta a tárgyalás egyik résztvevője.

Másnap Prigozsin találkozott a szudáni gyorsreagálású erők (RSF április közepén kezdődtek összecsapások közöttük és a szudáni fegyveres erők között; a fegyveres konfliktus a mai napig tart) képviselőivel. A PMC "Wagner" a kiadvány szerint segített az RSF-nek egy sor győzelmet aratni a szudáni hadsereg ellen, beleértve az egyik katonai vállalkozás és a kartúmi bázis elfoglalását. Válaszul a kiadvány azt állítja, hogy a gyorsreagálású erők képviselői aranyat adtak át Prigozhinak.

Ezután az üzletember Maliba, majd onnan Moszkvába ment

- írta a Wall Street Journal.

Kiderült, miket csinált Jevgenyij Prigozsin a halála előtt Forrás: AFP/-

Bosszút esküdtek

Jevgenyij Prigozsin, Dmitrij Utkin, Szergej Propusztin, Jevgenyij Makarjan, Alekszandr Totmin, Valerij Csekalov, Nikolaj Matusejev – ők utaztak a Wagner-csoport vezetőjének magánrepülőgépén, amely szerda este zuhant le orosz Tveri terület felett.

A Wagner-közeli Telegram-csatornák zöme bosszúért kiáltott, az egyik így fogalmazott:

A Kreml a miénk lesz!" Egy másik csatornán így írtak:

Prigozsin hívei bosszút esküdtek Forrás: AFP/Handout

Afrikai várakozások

Időközben napvilágot látott, hogy Prigozsin halála nem változtat semmit a Közép-afrikai Köztársaság és az orosz erők közötti együttműködésen.

mondta a Közép-afrikai Köztársaság elnökének tanácsadója.

A Wagner csoport vezetőinek elvesztésével több mint valószínű, hogy a zsoldossereg nem tud ellenállni a Kreml és az orosz védelmi minisztérium nyomásának. Ez azt jelentheti, hogy a magánhadsereg felett Moszkva veszi át az irányítást. Erre utal a Közép-afrikai Köztársaság tisztviselőjének a nyilatkozata is. A Wagner csoport rendkívül fontos lehet Moszkva számára, mivel a zsoldosoknak kiterjedt hálózatuk van Afrikában, ahol legalább egy tucat országban jelen vannak.

Nagy kérdés, mi lesz a Wagner-csoport tagjaival Forrás: AFP/Denis Romanov

Bűncselekmény történhetett

„Ha a repülőgép tulajdonosát és a fedélzeten tartózkodó embereket vesszük alapul, akkor nagy az esélye a bűncselekménynek" – nyilatkozta az Euronews hírportálnak Ismo Aaltonen, Finnország korábbi vezető légi közlekedési baleset-felügyelője, Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezér repülőgépének a lelövéséről. Hozzátette, hogy általában a repülőgép gyártójával együttműködve vizsgálják a lehetséges mechanikai okokat, az időjárási körülményeket, valamint a belső vagy külső robbanást, például bombát vagy rakétát. Ám ezzel szemben Oroszország maga vizsgálódik az ügyben, amely a két hónappal ezelőtt az orosz vezetés ellen fellázadt zsoldoscsapat vezetőjének a halálát okozta - írta a Magyar Nemzet.

A balesetről készült videó alapján Aaltonen azt vélelmezte, hogy a repülőgép repülés közben szakadhatott szét.

- mondta. Hozzátette, ha ő végezné a vizsgálatokat, akkor mivel a gépet Brazíliában gyártották, értesítené a brazil illetékeseket is. Majd kiemelte: joguk van akkreditált képviselőket jelölni a vizsgálathoz, akik Oroszországba utaznának, hogy segítsenek a vizsgálatban. Ám szerinte ez a jelenlegi orosz körülmények között nem fog megvalósulni.

A Chatham House, londoni székhelyű agytröszt, Oroszország és Eurázsia programjának vezető tanácsadója, Keir Giles szerint a körülmények miatt soha nem fogjuk megtudni, hogy pontosan mi történt. „Valószínűleg soha nem fogjuk megtudni a baleset valódi okát" – fogalmazott. Hozzátette: Akár szándékos merénylet volt, akár nem, a balesetnek akkora politikai jelentősége van, hogy nincs esély arra, hogy a vizsgálat akár átlátható, akár megbízható legyen.

Továbbra sem lehet tudni, miért zuhant le Prigozsin gépe Forrás: MTI/EPA/Orosz Nyomozó Bizottság

Az utolsó üzenet

Gurulunk" – ez volt az utolsó üzenet, amit Jevgenyij Prigozsin magángépe küldött a légi forgalomirányításnak, mielőtt lezuhant. Az üzenetet Krisztina Raszpopova, a gép utaskísérője küldte, jelezve, hogy a magángép megindult a kifutópályára felszállás előtt. Miután a gép felszállt, semmilyen módon nem léptek kapcsolatba sem más repülőgépekkel, sem a forgalomirányítással. Azt nem tudni, hogy ez szándékos volt-e, vagy valamilyen kommunikációs anomália gátolta a kapcsolatfelvételt - írta a Portfolio.

Megszólalt Putyin

Részvétét fejezte ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a Tver közelében szerdán történt repülőgép-katasztrófa áldozatai hozzátartozóinak. Putyin első ízben szólalt meg az ügyben, amikor csütörtökön Moszkvában fogadta Gyenyisz Pusilint, a Donyecki régió megbízott vezetőjét. Az elnök a tragédia alapos kivizsgálását ígérte.

Vlagyimir Putyin is megszólalt Prigozsin haláláról Forrás: MTI/EPA/Pool/Szputnyik/Andrej Gorskov

Az orosz elnök külön említést tett a Wagner-csoport alapítójáról, Jevgenyij Prigozsinról, mint mondta, az 1990-es évek óta ismeri őt, és tehetséges üzletembernek nevezte, aki nemcsak Oroszországban, hanem különösen Afrikában is sikeresen dolgozott. A RIA Novosztyi orosz hírügynökség beszámolója szerint Putyin úgy fogalmazott,

„Tudomásom szerint tegnap tért vissza Afrikából, találkozott itt néhány tisztviselővel" − mondta az elnök.