Valami történik: megindultak Oroszország és Kína hadihajói

CHINA-RUSSIA-JOINT NAVAL EXERCISE-CONCLUSION (CN) cn jt Horizontal
A kínai haditengerészet Jinan rombolója (elől) és az orosz Varyag cirkáló formációban hajózik a Joint Sea 2022 közös haditengerészeti gyakorlat után a Kelet-kínai-tengeren 2022. december 27-én
Vágólapra másolva!
A dél-afrikai fegyveres erők csütörtökön közölték, hogy ők, valamint az orosz és kínai haditengerészet február 17. és 27. között „többnemzetiségű tengeri gyakorlatot" folytatnak Dél-Afrika keleti partjainál, Durban és Richards Bay városok közelében.
Vágólapra másolva!

Dél-Afrika, a kontinens legfejlettebb országa mindeddig nem volt hajlandó a Nyugat oldalára állni és elítélni az orosz inváziót Ukrajnában.

A kormány tavaly közölte, hogy semleges álláspontot képvisel Ukrajnával kapcsolatban, és diplomáciai párbeszédre szólított fel, de a közelgő haditengerészeti gyakorlatok miatt az ország legfőbb ellenzéki pártja azzal vádolta meg a kormányt, hogy ténylegesen Moszkva oldalára áll.

A dél-afrikai kabinet tagadja, hogy bárkinek az oldalra állt volna, és ismét az ukrajnai háború befejezésére szólított fel.

A kínai haditengerészet Jinan rombolója (elől) és az orosz Varyag cirkáló formációban hajózik a Joint Sea 2022 közös haditengerészeti gyakorlat után a Kelet-kínai-tengeren, 2022. december 27-én Forrás: AFP/Xinhua News Agency/Sun Fei

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a következő napokban Dél-Afrikába látogat, és tárgyalásokat folytat Naledi Pandor dél-afrikai külügyminiszterrel.

A Dél-afrikai Köztársaság régóta jó kapcsolatot ápol Oroszországgal, nagyrészt annak a támogatásnak köszönhetően, amelyet a Szovjetunió adott Cyril Ramaphosa jelenleg kormányzó Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) pártjának az apartheid leküzdéséért folytatott harcában.