Az FBI újabb titkosított iratokat talált Joe Biden delaware-i otthonában

amerikai félidős választások, választás, Biden,  vote politics Horizontal PORTRAIT-AMERICAN SHOT
US President Joe Biden speaks during a rally for gubernatorial candidate Wes Moore and the Democratic Party on the eve of the US midterm elections, at Bowie State University in Bowie, Maryland, on November 7, 2022. (Photo by Mandel NGAN / AFP)
Vágólapra másolva!
A Szövetségi Nyomozó Hivatal (FBI) emberei is házkutatást tartottak Joe Biden amerikai elnök delaware-i házában, és újabb, bizalmas minősítésű iratokat találtak, amelyeket átadtak az igazságügyi minisztériumnak. A nyomozók bizonyos kéziratokat is lefoglaltak. - közölte szombaton Biden saját ügyvédje. A történet pikantériája, hogy bár az FBI-nak nem volt engedélye a pénteki házkutatásra, Biden ennek ellenére lehetővé tette azt. Ezzel egyidőben lemondott az amerikai elnök kabinetfőnöke, Ron Klain. 
Vágólapra másolva!

Ezúttal hat darab iratot találtak az igazságügyi minisztérium munkatársai, és ezek között minősített jelzéssel ellátott iratok is voltak - közölte szombati közleményében Joe Biden ügyvédje, Bob Bauer.

Mint ismert, nem ez volt az első eset, korábban Biden korábbi irodájából, garázsából és könyvtárából is előkerültek minősített anyagok.

A most megtalált titkosított dokumentumok és a „kapcsolódó anyagok" egy része Biden amerikai szenátusi mandátumából származik, ahol 1973 és 2009 között Delaware államot képviselte. Más dokumentumok az Obama-kormányzatban alelnökként töltött idejéből származnak, 2009 és 2017 között.

Színesti a történetet, hogy maga az elnök ajánlotta fel, hogy kutassák át a házát, lehetséges alelnöki feljegyzések és a lehetséges titkos anyagok után. Az ügyvédje szerint sem Biden, sem a felesége nem volt jelen a házkutatás során. Biden a delaware-i Rehoboth Beachen tartózkodik a hétvégén.

Joe Biden újabb komoly hibát vétett Forrás: AFP/Mandel Ngan

Közben arról ír az amerikai média, hogy Biden kabinetfőnöke, Ron Klain várhatóan le fog mondani tisztségéről a következő hetekben. Klain azért kulcsszemély Biden környezetében, mert ő állította össze az elnök időbeosztását és koordinálta a politikai jellegű programjait.

A hírről először a New York Times számolt be. A lap információi szerint Klain valószínűleg az elnök február 7-ei beszéde után távozik.

A döntés azért lehet különösen fájó Bidennek, mert tanácsadója több évtizedig kitartott mellette: először a Szenátusban, majd később Biden alelnöksége idején. Klain egyébként két alkalommal is szervezte Biden fehér házi kampányát, sőt, egy időben beszédírója is volt a politikusnak.