Életeket ment az automatákból árult gyógyszer az Egyesült Államokban

új nemzeti drogstratégia, droghasználat, intravénás drogok, illusztráció
Vágólapra másolva!
A Kentucky állambeli Vine Grove kisváros rendőrfőnöke szívszorító tapasztalatból tudja, miért van szüksége egy gyógyszerautomatára az irodája előtt, lányát többször sodorta a halál szélére a heroin, és Naloxonnal mentették meg életét a mentősök.
Vágólapra másolva!

A rendőrök és a mentősök a Naloxont afféle csodaszerként tartják számon. A túladagolás-elleni spray olyan gyorsan képes visszafordítani a kábítószer-túladagolás hatásait, hogy az illető néhány percen belül feláll és elsétál, néha nem is sejtve, milyen közel volt a halálhoz - írta a Guardian.

Vine Grove-ban és a környező Hardin megyében átlagosan hetente egy opioid okozta haláleset történik.

Itt egy olyan régióról van szó, amelyet jelenleg az USA történetének legsúlyosabb drogjárványa érint.

Kenneth Mattingly rendőrfőnök lányát kétszer sodorta a halál szélére a heroin. Tavaly év elején egy opioid-túladagoláshoz érkezett ki a helyszínre, ahol szintén a túladagolást visszafordító spary-vel sikerült megmenteniük egy fiatal életét.

Egyik este a híreket nézve a rendőrfőnök megdöbbent egy riporton, amely arról szólt, hogy egy indianai kórház automatát állított fel, amely ingyen és vény nélküli Naloxon vásárlást tesz lehetővé.

Mattingly hónapokon belül megnyerte a város polgármesterének támogatását, és felállította Kentucky első naloxon-automatáját, amelyet a Vine Grove-i rendőrkapitányság előtt egy fülkében helyeztek el.

A Narcan (naloxone) vending machine.

A helyszín nyilvánvalóan nem volt visszatartó erő, mivel az automata 24 órán belül kiürült, ami jól tükrözi az opioidjárvány mértékét egy olyan államban, ahol

a túladagolás okozta halálesetek száma 2020-ban 49%-kal ugrott meg.

Kentuckyban a harmadik legmagasabb a kábítószer-túladagolás okozta halálozási arány az országban.

Tavaly közel 110 000 ember halt meg kábítószer-túladagolásban az Egyesült Államokban, túlnyomó többségük opioidok miatt, a Naloxon automaták segítenek életeket menteni.