Oroszország mentőűrhajót lőtt fel a Nemzetközi Űrállomásra

Shenzhou 15, Sencsou-15 űrhajó,
A Long March-2F carrier rocket, carrying the Shenzhou-15 spacecraft with three astronauts to China's Tiangong space station, lifts off from the Jiuquan Satellite Launch Center in Northwest China’s Gansu Province late on November 29, 2022. - China launched the Shenzhou-15 spacecraft on November 29, 2022 carrying three astronauts to its space station, where they will complete the country's first-ever crew handover in orbit, state news agency Xinhua reported. (Photo by CNS / AFP) / China OUT
Vágólapra másolva!
Oroszország mentőűrhajót lőtt fel pénteken a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS) a kazahsztáni Bajkonurról. Erre azért volt szükség, hogy az visszahozzon két orosz és egy amerikai űrhajóst a Földre - közölte hivatalos honlapján a Roszkoszmosz.
Vágólapra másolva!

Az űrhajón, amit Oroszország az űrhajósokért küldött, a Szojuz MSz 22-n, veszélyes szivárgást észleltek, mialatt az ISS-hez csatlakozva az űrben tartózkodott. Az ISS-en dokkoló teherűrhajón is lyuk keletkezett.

A Szojuz MSz 23-nak vasárnap kellene az űrállomásra érkeznie. A pénteken felbocsátott űrkapszula három ülésébe ellátmánycsomagokat szíjaztak.

Az amerikai űrkutatási hivatal két munkatársa Kazahsztánba utazott, hogy személyesen figyelhesse meg a kilövést.

Felszállás után kilenc perccel a kapszula biztonsággal elérte a Föld körüli pályát - közölte a NASA egyik houstoni küldetésirányító központjának munkatársa.

A sérült Szojuz március végére üresen tér vissza a Földre.

Visszatérés után fogják átvizsgálni a szakemberek.

Az orosz mérnökök az ISS-hez csatlakozó két űrhajó szivárgásának okait is vizsgálták az elmúlt hetekben.

A Progressz MSz-21 legénység nélküli teherűrhajót vasárnap irányították vissza a Földre.

A földre érve a teherűrhajó darabjai a Csendes-óceánba hullottak.

A Szojuz MSz-22 űrhajónál decemberben állapítottak meg szivárgást. A technikai hibák késleltették Szergej Prokopjev, Dimitrij Petelin és az amerikai Frank Rubio űrhajósok hazatérését az űrállomásról.

Az ISS az egyike azon ritka területeknek, amelyeken Moszkva és Washington az ukrajnai konfliktus kezdete és az azt követő nemzetközi szankciók óta is együttműködik.