Káoszt okozott a váratlan téli idő több balkáni országban

hó
SARAJEVO, BOSNIA AND HERZEGOVINA - FEBRUARY 27: A person, holding an umbrella, walks on snow covered trees after heavy snowfall hit trees and traffic density in Sarajevo, Bosnia and Herzegovina on February 27, 2023. Elman Omic / Anadolu Agency (Photo by Elman Omic / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Váratlanul, a tavaszi meleg idő után erős havazás és szél lepte meg Horvátországot, Szerbiát és Bosznia-Hercegovinát is. Szerbiában például az ország északi részén az emberek hófödte tájra ébredtek, míg délen a hőmérséklet 22 Celsius-fok volt - írta az ABC News. 
Vágólapra másolva!

A horvát hatóságok vasárnap lezárták az összes utat, amely az ország szárazföldjét az Adriai-tenger partvidékével köti össze, mert a nagy havazás és az erős szél közlekedési káoszt okozott az országban és a Balkán más részein - írta a portál.

A Horvátországot, Szerbiát és Boszniát a hétvégén hirtelen érő téli időjárás a szokatlanul meleg időjárás után következett be.

Szerbiában az ország északi részén az emberek hófödte tájra ébredtek, míg délen a hőmérséklet elérte a 22 Celsius-fokot.

A horvát tengerpart felé vezető utakon autóoszlopok alakultak ki. A hatóságok megnyitottak egy korábbi menekültközpontot és egy gyermekgondozási intézményt az autósok előtt, akik az utak újbóli megnyitásáig rekedtek.

Váratlanul érkezett a havazás Forrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Elman Omic

A Lika régió középső részén fekvő Gracac városában lévő központ 80 embert fogadott be - jelentette a HINA horvát hírügynökség.

A horvát média arról számolt be, hogy

sokan az autójukban rekedtek a központoktól távol, amelyeket csak gyalogosan tudnának megközelíteni.

A rossz időjárás leállította a szárazföldi Horvátország partvidékét az ország szigeteivel összekötő kompjáratokat is.

Szerbiából és Boszniából is közlekedési problémákról számoltak be. A szerb hatóságok kitiltották a pótkocsis teherautókat az utakról, és az egész régióból lassult a forgalom.