Már több mint 100 embert ölt meg a Freddy-ciklon Afrikában

Vágólapra másolva!
Már több mint 100 ember halt meg, miután az Afrika déli részét sújtó Freddy-ciklon szombat este másodszor is lecsapott a kontinensre.
Vágólapra másolva!

A február vége óta Dél-Afrikában pusztító ciklon hétvégén érte el a szárazföldet és hétfőn halad keresztül Mozambikon és Malawin. Egy részen Madagaszkár és Réunion szigetországait is érintette, miközben átszelte az óceánt.

A Vöröskereszt hétfőn

csaknem 100-ra tette a hetek óta tartó vihar halálos áldozatainak számát.

Malawiban a mentőcsapatok elcsüggedve kutattak a túlélők után, az érintett területek lakói

puszta kézzel ástak a sárban, hogy túlélőket találjanak.

Blantyre-ben, Malawi legnagyobb kereskedelmi városában legkevesebb 85-en haltak meg. Egy öt fős család, köztük egy hároméves kislány is az áldozatok között van, akiknek a házát teljesen összedöntötte a vihar. Madagaszkár szigetén is többen meghaltak. Az iskolák országszerte legalább szerdáig zárva lesznek - írja a CBS.

A ciklon rekordot döntött, hétszeresére erősödött fel,

annyi energiát falmozott fel, mint egy egész amerikai hurrikánszezonban.

Freddy Ausztrália közelében fejlődött ki február elején, majd végigsöpört az Indiai-óceán déli részén.

Ez lesz a valaha feljegyzett leghosszabb trópusi ciklon.

Az ENSZ meteorológiai ügynöksége szakértői testületet hívott össze annak megállapítására, hogy sikerült-e megdöntenie a John hurrikán 1994-ben felállított 31 napos rekordját. Freddy szombaton ért partot a mozambiki Quelimane tengeri kikötőjében, ahol a hírek szerint házakban és mezőgazdasági területeken okozott jelentős károkat.

A regionális trópusi ciklonfigyelő központ hétfőn figyelmeztetést adott ki, hogy

a következő 48 órában heves esőzések várhatóak, melyek a hegyvidéki területeken földcsuszamlásokhoz és áradásokhoz vezethetnek.

A ciklon várhatóan gyengül, és szerdán ismét a tenger felé veszi az irányt. Az érintett országok a ciklon által okozott veszteségekért kártérítésre szorulnak, sürgős humanitárius segélyakciókra van szükség a vihar súlytotta országrészeken.