Brüsszeli baloldali korrupciós botrány: elképesztő manőverbe kezdett az egyik kulcsszereplő

Vágólapra másolva!
Elképesztő trükközésbe fogtak Andrea Cozzolino, a brüsszeli baloldali korrupciós botrány egyik kulcsfigurájának ügyvédei, hogy védencük megússza a belgiumi felelősségre vonást. A baloldali EP-képviselő jogi képviselői a gyanúsított egészségügyi állapotára, valamint a belga ügyészek nem pontos vádjai alapján nem tartják megalapozottnak, hogy Olaszország kiadja a férfit. A Nápolyban házi őrizetben lévő Cozzolino április 11-ig mindenképpen a városban marad, mivel a bíróságok továbbra sem döntöttek a kiadásáról. Időközben a korrupciós botrányban újabb és újabb nevek kerülnek elő.
Vágólapra másolva!

Az olasz bírák kedden - immár másodszor - elhalasztották a döntést arról, hogy átadják-e Belgiumnak Andrea Cozzolino olasz baloldali európai parlamenti képviselőt, az Európai Parlamentben állítólagosan működő, befolyásszerzésért pénzzel fizetett hálózat egyik fő gyanúsítottját - erősítették meg ügyvédei a Politicónak.

Andrea Cozzolino ügyvédei a baloldali képviselő egészségügyi állapotára hivatkozva tagadnák meg a belgiumi kiadatást Forrás: AFP/John Thys

Cozzolino ügyvédei szerint az okok között szerepel, hogy a belga börtönbe való átszállítás veszélyeztetheti védencük rossz egészségi állapotát, és a brüsszeli ügyészektől konkrétabb bizonyítékokra van szükség. Cozzolino jelenleg házi őrizetben van Nápolyban, és a médiajelentések szerint kedden részt vett a bírósági meghallgatáson.

Februárban a belga ügyészek európai elfogatóparancsot adtak ki Cozzolino ellen, azzal vádolva őt, hogy kenőpénzt fogadott el Marokkótól azért cserébe, hogy az ország érdekeinek kedvezzen az Európai Parlamentben.

Nem megfelelőek a belgiumi börtönök?

Cozzolino ügyvédje, Vincenzo Domenico Ferraro elmondta, hogy további bizonyítékokat kértek Belgiumtól a börtönökkel és a nyomozati tevékenységgel kapcsolatban. Ferraro hozzátette, hogy ezek a megoldatlan kérdések alááshatják Cozzolino Belgiumba történő átszállításának jogszerűségét.

- mondta Cozzolino másik ügyvédje, Federico Conte, utalva a képviselő szívbetegségére. Cozzolino ügyvédei megerősítették, hogy orvosi anyagokat nyújtottak be, amelyben azt állítják, hogy a baloldali képviselő egészségi állapota összeegyeztethetetlen a belga börtönök állapotával.

Az illetékes nápolyi bíróság várhatóan április 11-én dönt majd Cozzolino esetleges átszállításáról.

Hidvéghi: Ha ez nem korrupció, akkor mi az?

A példátlan brüsszeli korrupciós botrány március 15-én is téma volt Strasbourgban.

- tette fel a kérdést Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője. Ideje lenne, hogy Brüsszel a saját háza táján sepregessen, ahelyett, hogy például Magyarországot támadja szemenszedett hazugságokkal - tette hozzá.

Újabb nevek

Időközben az is kiderült Antonio Panzeri, a Demokrata Párt volt európai parlamenti képviselője vallomásaiból, hogy Andrea Cozzolinón, Eva Kailin és Marc Tarabellán kívül két további személy lehet érintett a brüsszeli korrupciós botrányban: Susanna Camusso, a CGIL, az Olasz Általános Munkaszövetség, azaz szakszervezet korábbi főtitkára, valamint a Forza Italia jelenlegi európai parlamenti képviselője, Lara Comi.

A politikus először nyilatkozott arról, hogy fejenként 250 ezer eurót különítettek el Cozzolino, Kaili és Comi számára, hogy segítsék a 2019-es európai parlamenti választási kampányukat. A jegyzőkönyvből kiderül, hogy Panzeri öt év börtönt kaphat, és megtudhattuk azt is, hogy a korábbi európai parlamenti képviselő nemcsak Katar és Marokkó, hanem Mauritánia politikáját is segítette. A szövetségi ügyész elrendelte Francesco Giorgi, Panzeri volt asszisztense házi őrizetbe vételét. Rajta kívül jelenleg Kailit és Tarabellát egy belga börtönben tartják, míg Cozzolino Olaszországban van házi őrizetben.

Panzeri elárulta, hogy a három országból 2018-2022 között 2,6 millió eurót gyűjtöttek volna be Giorgival, ebből csak Katarból 2,2 millió eurót.

Panzerit és asszisztensét Ali bin Samikh Al Marri, az akkori Emberi Jogi Bizottság elnöke, jelenleg befolyásos munkaügyi miniszter hívta meg Katarba, és a bevételből egyenlő részben osztoztak. Abban állapodtak meg, hogy a lobbimunkáért 2018-ban és 2019-ben egymillió eurót, majd ezt követően 2020-2024 között évente fejenként 250 ezer eurót számolnak fel. A pénz egy része (250 ezer euró) egy török cégen keresztül érkezett a Panzeri könyvelője által létrehozott Equality céghez.

Pier Antonio Panzeri, a brüsszeli baloldali korrupciós botrány egyik kulcsfigurája Forrás: Amine Landoulsi/Anadolu Agency/Getty Images

Egyre több ellentétet szül a brüsszeli korrupciós botrány, egymásra mutogatnak a képviselők

Az EP korrupciós botránya ráégni látszik a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségére (S&D). Amióta a vesztegetési ügyek napvilágot láttak, egyre-másra kerülnek gyanúba a szocialista képviselők.

Emiatt komoly ellentétek alakultak ki közöttük: sokan egymásra mutogatnak, mások pedig bizalmatlanságot táplálnak társaikkal szemben.

Az Európai Parlament második legnagyobb frakcióján belül többek között a régóta fennálló földrajzi megosztottság táplálja a bizalmatlanságot és a viszályt. A 26 uniós országból származó tagokkal rendelkező szocialista csoportnak át kell hidalnia a korrupció kezelésével kapcsolatos kulturális és földrajzi különbségeket, ami felszínre hozta az észak–déli törésvonalat is – írta korábban a hirado.hu. De ez csak az egyik törésvonal. A képviselők közötti legkomolyabb vita arról szól, hogy milyen elszántsággal védjék meg gyanúba keveredett kollégáikat.

Komoly vihart kavart Eva Kaili botránya Forrás: Facebook

Egyesek azt is sérelmezik, hogy a képviselőcsoport vezetése hogyan kezelte az Eva Kailival kapcsolatos, hónapok óta tartó aggodalmakat, akit most őrizetben tartanak a bírósági tárgyalásig.

Elképesztő luxusban élt Kaili

Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, a brüsszeli korrupciós ügybe keveredet és előzetes letartóztatásban ülő Eva Kaili volt EP-alelnök hivatalos Facebook-oldalt működtetett. Az Instagramja ugyanakkor teljesen nyilvános, és tele van Kaili luxuséletét bemutató fotókkal. A görög ex-EP-alelnök szinte bejárta a világot: New Yorkon át Párizs, London, Olaszország és Brazília is az úti céljai között szerepelt, de egy luxusszigeten is nyaralt, ami teljes egészében Sir Richard Branson, a Virgin Group elnökének tulajdona, és a Virgin Limited Edition luxusingatlanok portfóliájának része. Egy éjszaka közel 40 millió forintnak megfelelő dollárba is kerülhet.

Kaili járt többek között New Yorkban, Svájcban, Cipruson, Marokkóban és az Egyesült Arab Emirátusokban is, amely helyeken főként a mesterséges intelligenciával és a kriptovalutákkal kapcsolatos konferenciákon vett részt, miközben előszeretettel posztolt a közösségi médiában arról, milyen a kilátás a hotelszobájából, a repülőgépe ablakából vagy egy luxusbárból.

Instagramján azt is megmutatta, hogyan élte privát luxuséletét.

Eva Kaili Instagram-oldala még elérhető Forrás: Instagram

Eva Kaili a legtöbbször hivatalos útjairól posztolt, de néha kivételt tett, és többet is megmutatott magából.

Eva Kaili közelről fotózta magát a tengerparton Forrás: Instagram

Sokat utazott arab országokba.

Eva Kaili Omán fővárosában, Maszkatban 2020 februárjában. Szerinte hidakat kell építeni az Arab-félsziget és az EU között Forrás: Instagram

Elutazott az Atlanti-óceán partján található marokkói Casablanca városába is.

Eva Kaili Casablancában, 2020 júniusában Forrás: Instagram

Eva Kaili járt még San Fransiscóban, Firenzében, Barcelonában, Manhattanben, a georgiai Tbilisziben, Londonban, a Comói-tónál, Párizsban, Rióban, Moszkvában és számos más fényűző luxusszigeten is.

Brutális luxusérzés és fényűző életmód

Az Instagram-oldalán ezek a fotók most is fellelhetőek. Ezek közül mégis vannak igazán érdekesek, amelyeken kendőzetlenül megmutatta, milyen jól érzi magát. Az egyik fotó tanúsága szerint a Necker-sziget, ahol Kaili nyaralt, egy 30 hektáros sziget a Brit Virgin-szigeteken, Virgin Gordától északra.

A sziget teljes egészében Sir Richard Branson, a Virgin Group elnökének tulajdona, és a Virgin Limited Edition luxusingatlanok portfóliójának része.

Eva Kaili a Brit Virgin-szigeteken, Necker Islandon Forrás: Instagram

A szigeten döbbenetes, az átlagember számára megfizethetetlen luxus várja a vendégeket. Egy éjszaka közel 40 millió forintba is kerülhet.

A szigeten brutális luxus várja a vendégeket Forrás: Virgin Limited Edition

A luxus magánszigeten lehet szörfözni, búvárkodni, de elképesztő a kilátás is, kristálytiszta a kék víz és elsőrangú a kiszolgálás.

Az alábbi videón Ön is megnézheti, hol nyaralt a korrupt volt EP-alelnök:

A fényűző élet megunhatatlannak tűnik Kaili képei alapján. A volt EP-alelnök nem élt átlagos életet, mielőtt letartóztatták.

Eva Kaili a brazil tengerparton is mosolyogva pózolt Forrás: Instagram

EVA KAILI FÉNYŰZŐ ÉJSZAKAI KLUBOKBAN SZÓRAKOZOTT ATHÉNBAN SZUPERMODELLEK, KÖZTÜK NAOMI CAMPBELL TÁRSASÁGÁBAN, AZ ÉGEI-TENGEREN HAJÓKÁZOTT ÉS NAPOZOTT, ÉS EGY IPARMÁGNÁS KARIBI REZIDENCIÁJÁN VAKÁCIÓZOTT.

Az Európai Parlament egykori alelnöke azonban a fényűzés és a luxus évei után most egy brüsszeli börtönben ül, és mindössze kétszer látta a lányát.

Ujhelyi István szövetségese is nyakig benne lehet a brüsszeli baloldali korrupciós botrányban

Ujhelyi István egyik legfőbb európai parlamenti szövetségese Robert Biedron, lengyel baloldali EP-képviselő, még 2020 decemberében úgy mutatta be Marc Tarabellát, a brüsszeli baloldali korrupciós botrány egyik főszereplőjét mint a Mikulás különleges megbízottját. Mindez annak fényében vet fel kérdéseket, hogy a gyanú szerint Tarabella is azon képviselők között volt, aki a korrupcióból megszerzett eurótízezreket mikuláscsomagokban juttatták el egymásnak. Vajon Biedron már 2020 végén tudott erről a súlyos bűncselekményről? Tavaly februárban egyébként Ujhelyi Biedronnal közösen akciózott az EP-ben.

Vajon Ujhelyi és Biedron tudott a mikuláscsomagokban átadott több tízezer euróról? Forrás: Origo

Gyurcsánynéval és Gurmaival is kapcsolatban volt Kaili

A brüsszeli korrupciós botrány központi alakjáról, Eva Kaili letartóztatott baloldali EP-képviselőről már korábban kiderült, hogy Gyurcsánynéval kiváló kapcsolatban van.

Mindezek mellett olyan képek is az Origo birtokába kerültek, amelyek Kailinak és az MSZP egyik vezető politikusának, Gurmai Zitának kapcsolatát bizonyítják, és egy olyan rendezvényen készültek, amelyet Gurmai és az európai szocialisták általa vezetett női tagozata szervezett. A képek tanúsága szerint az MSZP frakcióvezető-helyettese, Gurmai Zita láthatóan jó kedvvel és nagy elismeréssel hallgatja a nemrég letartóztatott Kailit, párttársát, akivel korábban a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége EP-frakcióban közösen foglaltak helyet 2019-ig.

Mint ismert, tavaly decemberben robbant ki a brüsszeli korrupciós botrány, amikor elsősorban szocialista EP-képviselőkről és a strasbourgi parlamenttel szorosan együttműködő nem kormányzati szervezetekről derült ki, hogy nagy összegű készpénzt fogadtak el a katari és a marokkói kormányoktól lobbitevékenységért cserébe.