Donald Trump volt amerikai elnök szombaton azt közölte a Truth Social nevű közösségi médiaoldalon, hogy tudomására jutott, hogy jövő hét kedden le akarják tartóztatni. Minden bizonnyal a drámaian népszerűtlen Joe Biden-kormány machinációjáról lehet szó. A 2024-es elnökválasztás legnagyobb esélyese ugyanis éppen a korábbi sikeres elnök, Donald Trump.

Trump azt írta, hogy a manhattani ügyészségről származó, "illegálisan kiszivárgott információk" arra utalnak, hogy

az utcahosszal vezető republikánus jelöltet és az Egyesült Államok korábbi elnökét a jövő hét keddjén letartóztatják.

Trump azt nem közölte, milyen vádak alapján intézkednének ellene, csak arra utalt, hogy "semmiféle bűncselekményt nem tudnak rábizonyítani", és "korrupt és erősen átpolitizált" hivatalnak nevezte a manhattani kerületi ügyészséget. A volt elnök egyúttal felszólította támogatóit, hogy tiltakozzanak.

Az érintett ügyészség szóvivője egyelőre nem reagált.

Donald TrumpForrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Joe Raedle

Alvin Bragg manhattani kerületi ügyész az év elején próbált vádat emelni a volt amerikai elnök ellen. Ugyanis Michael Cohen, Trump korábbi ügyvédje összeveszett egykori gazdájával, és bosszúból arról kezdett beszélni, hogy 130 ezer dollárt adott egy pornószínésznőnek, Trump megbízásából, még a 2016-os kampány idején.

A pornószínésznő azt állította - pontosítsunk: Trump szerint azt hazudta - , hogy évekkel korábban viszonya volt Donald Trumppal, és a pénzt azért kapta, hogy hallgasson az ügyről.

Donald Trump tavaly novemberben jelentette be, hogy 2024-ben újraindul az Egyesült Államok elnöki tisztségéért. Egy februári közvélemény-kutatás adatai szerint messze ő a legnépszerűbb a lehetséges republikánus párti elnökjelöltek között a párt szavazói körében. A Századvég és a McLaughlin and Associates közös felméréséből pedig az derült ki, hogy Joe Bident megsemmisítő különbséggel verné Donald Trump.