Illegális Airbnb-lakások gyulladtak ki Kanadában, többen eltűntek

Vágólapra másolva!
Tűzoltók oltottak Montrealben még csütörtökön egy kigyulladt épületet. Később kiderült, hogy a több mint 130 éves épületben Airbnb-lakásokat működtettek illegálisan. A tűzben több turista eltűnt – írja az ABC News.
Vágólapra másolva!

A tűzoltók elmondták, hogy az épületben több lakást Airbnb-bérleményként használtak, és a rendőrség nem tudja, hogy az eltűntek közül hányan voltak turisták. A San Franciscó-i székhelyű Airbnb „mossa kezeit" az illegális bérbeadások problémája miatt.

A romok alatt még most is több embert keresnek, hat ember eltűnt, egy ember pedig meghalt.

Valérie Plante, Montreal polgármestere elmondta, hogy az épületben illegális Airbnb-egységek működtek. Hangsúlyozta, hogy mindenképpen együtt fog működni a québeci kormánnyal a lakások rövid távú bérbeadására vonatkozó szabályozás szigorítása érdekében.

Ami itt történt, az teljes tragédia. Nyilvánvalóan nem lennénk ebben a helyzetben, ha olyan céggel lett volna dolgunk, amely komolyan veszi a felelősségét, és azt mondja ezeknek a tulajdonosoknak: Nincs igazolásuk, nem adhatják ki a lakásokat. A tulajdonosok nem tudtak volna ilyen helyzetbe kerülni.

– fogalmazott.

Nathan Rotman, az Airbnb kanadai regionális politikai vezetője e-mailben küldött nyilatkozatában azt írta:

Segítjük a bűnüldöző hatóságokat a nyomozás során. A polgármesteri hivatallal is együttműködünk.

Alexandre Bergevin, az épület tulajdonosának ügyvédje vasárnap azt mondta, hogy az épületben az Airbnb-bérlést nem az ügyfele, hanem a bérlők üzemeltették, és hozzátette, hogy lépéseket tettek a gyakorlat megszüntetésére.