Horvát miniszterelnök: Megterhelő feladat az EU külső határainak védelme - videó

Röszke, 2015. szeptember 16. Rendőr járőrözik napfelkeltekor az ideiglenes biztonsági határzár mellett a magyar-szerb határon, Röszke térségében 2015. szeptember 16-án. Az előző napon hatályba léptek a migrációs helyzet miatti új szabályozások. MTI Fotó: Ujvári Sándor
Vágólapra másolva!
A V4NA arról ír, hogy az EU külső határait ostromolják az illegális bevándorlók. Csoportokba verődve vonulnak fényes nappal a szerb-magyar határ szerbiai oldalán, hogy megpróbálkozzanak a kerítésen átkelni, és az Unió területére jutni. Jó üzlet az embercsempészet a Balkánon, a segítségért cserébe a bűnözők rengeteg pénzt szednek be a migránsoktól. Nemzetközi együttműködések alakulnak ki az érintett országok között, hogy visszaszorítsák a bevándorlást.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi hírügynökség szerint nem szűnik a migrációs nyomás az Európai Unió külső határain.

Magyarország és Szerbia határánál folyamatosan próbálkoznak az illegális bevándorlók. Naplementekor nagyobb csoportokba verődve indulnak meg a fiatal férfiak, hogy az erdőn át elérjék a kerítést, és megpróbáljanak az EU-ba jutni.

Forrás: V4NA

Szabadkán a migránsok vonulása szinte mindennapos jelenség

A V4NA fotóin is jól látható, hogy tömött zacskókkal, hátizsákokkal indulnak meg a város északi részéről, hogy az Unióba jussanak. A migránsok az élelem és a víz mellett többször olyan eszközöket is visznek magukkal, amelyek megkönnyíthetik az átjutásukat a kerítésen. Korábban már többen elmondták, hogy az illegális bevándorlók létrákkal, és drótvágókkal felszerelkezve indulnak meg. Az utóbbi időben pedig egyre többször hallani arról, hogy az őket segítő embercsempész bandáknál lőfegyverek is vannak.

A helyiek félnek, mint mondják esténként a gyalogló férfiakat követően a zombori taxisok is megérkeznek, és ők szállítják az illegális migránsokat hozzájuk. A kutyaugatás állandósult a környéken, és a szabadkaiak attól tartanak, hogy a bevándorlók betörnek a házaikba, kertjeikbe.

A V4NA tudósítójának szeme láttára vonuló migránsok jól láthatóan tájékozottak voltak az útvonallal kapcsolatban, tudták merre kell menniük, hogy a határhoz jussanak. A csoportot követően legkevesebb 7-8 taxis húzott el mellettünk rövid időn belül az erdő irányába. A járművek pedig illegális bevándorlókkal voltak tele.

Nemzetközi bűnbandát kapcsolt le a szerb, a magyar és a cseh rendőrség

Az elmúlt év nyarához képest a télen ugyan érezhető volt a migránsok számának csökkenése a szerb-magyar határmenti településeken, ez részben a rosszabb idő, de a komolyabb rendőrségi fellépés eredménye is volt, most azonban úgy tűnik ismét nagyobb számban tértek vissza. A szerb belügyminisztérium és nemzetközi partnereik folyamatosan hajtanak végre akciókat, hogy visszaszorítsák az illegális migrációt. A legutóbb például a szerb, a magyar és a cseh rendőrség közösen kapcsolt le egy bűnbandát, amely a vád szerint embercsempészettel foglalkozott. Négy gyanúsítottat állítottak elő Szabadkán. A csoport további tagjait is keresik, ők viszont jelenleg nem tartózkodnak Szerbia területén. A rendőrségi közlemény szerint közülük hárman cseh, a többiek pedig szerb, török és bolgár állampolgárok.

A gyanú szerint a bűnözői csoport 2022 májusától idén január közepéig ezer eurós fejenkénti díjért segítette a törökországi migránsokat az illegális határátlépésben, s megszervezte az útjukat az Európai Unió országaiba.

Aktív a balkáni útvonal

A balkáni útvonalon azonban nem csak Magyarország, hanem Horvátország és Szlovénia felé is próbálkoznak a bevándorlók. Éppen ezért a tervek szerint Zágráb, Róma és Ljubljana közösen lép fel a jobb határvédelemért.

Háromoldalú együttműködést indít Olaszország, Szlovénia és Horvátország az illegális migráció visszaszorítása érdekében – jelentette be Andrej Plenkovic és Robert Golob horvátországi és szlovén miniszterelnök legutóbbi egyeztetésük alkalmával.

A szlovén kormányfő üdvözölte, hogy Horvátország a schengeni övezet tagja lett, mint fogalmazott, ennek köszönhetően könnyebbé vált az utazás a két ország állampolgárai számára. Golob ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy emiatt megnőtt az országába érkező illegális bevándorlók száma.

A kormányfő szerint fontos az Unió külső határainak ellenőrzése. Robert Golob ugyanakkor hozzátette, hogy Szlovéniának és Olaszországnak nem az a célja, hogy közvetlenül segítse Horvátországot a határ védelmében, mert az Zágráb hatáskörébe tartozik, és elegendő saját erővel rendelkezik ehhez. Az olaszok és a szlovének inkább abban segítenének, hogy az EU belsejében ellenőrizzék a migránsokat, a teljes útvonalat felügyeljék, egészen a célállomásig.

Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök a jelenlegi migrációs helyzetről beszélve elmondta:

Horvátországnak rendkívül megterhelő feladat az EU külső határainak védelme, amelyen 6700 rendőr dolgozik.

Mint fogalmazott, a kormány komoly beruházásokat valósított meg, hogy emeljék az egyenruhások felkészültségét és javítsanak az általuk használt technológiát. Plenkovic megerősítette, hogy Horvátország készen áll a háromoldalú együttműködésre, és Davor Bozinovic belügyminiszter ezzel kapcsolatban már Olaszországban is tárgyalt.