Izrael újabb támadást indított, amely során megölte az Iszlám Dzsihád parancsnokát

Vágólapra másolva!
Tovább folyik a rakétaháború a tűzszüneti tárgyalások árnyékában Izrael és az Iszlám Dzsihád között - jelentette a helyi média csütörtökön.
Vágólapra másolva!

Az izraeli hadsereg a Sin Bet belbiztonsági szolgálat együttműködésével célzott támadásokkal az éjjel

megölte az övezet déli részén, Hán-Juniszban egy lakásban Ali Haszan Galit, az Iszlám Dzsihád gázai rakétaegységeinek parancsnokát,

akinek az izraeli katonai szóvivő szerint fontos szerepe volt az Izrael elleni rakétakilövésekben.

A lakásban vele tartózkodott az iszlamista terrorszervezet két másik parancsnoka, köztük a testvére is, akik szintén meghaltak a légicsapásban,

melyben palesztin jelentések szerint további tíz ember megsérült.

Gali, az Iszlám Dzsihád katonai tanácsának tagja volt a felelős az Izrael ellen irányuló rakéták célzásának és kilövésének munkálataiért

a kedden kezdődött Pajzs és Nyíl hadműveletben, melyben szerdán 12 óra alatt közel ötszáz rakétát indítottak Izrael ellen.

Az utolsó rakétatűz a Gázai övezetből 23 óra 55 perckor indult a szomszédos Szufa nevű kibuc irányába.

A katonai szóvivő hangsúlyozta, hogy Gali vezette az Izraelt célzó rakétatámadásokat a pontosan két éve kezdődött Falak őrzője hadműveletben, valamint a tavaly augusztusi Hajnalhasadás hadműveletben is.

Központi személyiségnek számított a szervezetben, és részt vett a napi irányításában.


Az Al Jazeera pánarab hírtelevízió szerda este arról számolt be, hogy nehézségekbe ütközik az Izrael és az Iszlám Dzsihád közötti tűzszünet elérése. A vita középpontjában az a palesztin követelés áll, hogy Izrael állítsa le a célzott merényletek politikáját.

Az Al-Jazeera szerint a tárgyalásokon az Iszlám Dzsihád három fő feltételt szabott: Kader Adnan holttestének átadását, az iszlamista fegyveresek ciszjordániai megölésének beszüntetését, és a jövő hétre tervezett jeruzsálemi "zászlótáncoltató" felvonulás leállítását.

A tárgyalások nehézségeiről szóló beszámolók néhány órával az után jelentek meg, hogy az egyiptomi televízió szerint megszületett a tűzszünet.

Ezt követően egy magas rangú izraeli tisztviselő azt mondta, hogy nem jött létre megállapodás, bár szerinte órákon belül észszerű esély van rá.