Brüsszel Ukrajna felvételét követeli a NATO-ba, kitörhet a világháború

Use of Grad launchers by Ukrainian military on front line Ukraine conflict Russian invasion Ukraine war Russia-Ukraine war BM-21 Grad front line Ukrainian Armed Forces AFU Horizontal panoramic WAR MULTIPLE ROCKET LAUNCHER ARTILLERY
UKRAINE - AUGUST 12, 2022 - Servicemen of Ukraine's Armed Forces carry out precision attacks on Russian targets with the BM-21 Grad multiple rocket launcher, Ukraine. This photo cannot be distributed in the Russian Federation.NO USE RUSSIA. NO USE BELARUS. (Photo by Vyacheslav Madiyevskyy / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Csütörtökön az Európai Parlament plenáris ülésén elfogadtak egy olyan állásfoglalást amely minden NATO tagállamhoz szól, és arra szólítja fel a tagállamokat, hogy a júliusban esedékes vilniusi NATO-csúcson haladéktalanul hívják meg Ukrajnát a katonai szövetség tagjainak sorába. Egyre erősebb a háborúpárti lobbi nyomása és emiatt egyre jobban eszkalálódhat a háború. Ugyanis ha egy háborúban álló országot felvesz a szervezet a soraiba, akkor azzal automatikusan kitörhet a harmadik világháború. Ukrajna felvételével a NATO 31 tagállama egyik napról a másik totális háborúban találná magát Oroszországgal, ami akár atomháborúval is zárulhat. A háborúpárti lobbi nyomása és a folyamatos fegyverszállítások miatt egyre jobban eszkalálódik a konfliktus. Egyes európai országok már a totális háborúra készülnek Oroszországgal.  A nyugati világban pedig egyre kevesebb a józan, békepárti hang.
Vágólapra másolva!

Az Európai Parlament egy újabb lépéssel közelebb vitte a világot a háború eszkalációjához. Csütörtökön az intézmény a szokásos plenáris ülésén arra szólította fel a NATO-t és tagállamait, hogy tegyenek eleget Ukrajna iránti elkötelezettségüknek, és hívják meg az országot a katonai szövetségbe a július közepén Vilniusban tartandó csúcstalálkozón.

Egyre erősebb a háborúpárti nyomás az Európai Parlamenten is Forrás: MTI/EPA/Patrick Seeger

Az állásfoglalást 425 szavazattal, 38 ellenszavazat és 42 tartózkodás mellett fogadták el az EP-képviselők.

Mint mondták, reményeik szerint a NATO-csatlakozási folyamat minél hamarabb lezárulhat. A képviselők azt állították, hogy Ukrajna integrációja mind a NATO-ba, mind az EU-ba növelné a regionális és globális biztonságot, ami meglehetősen abszurdan hangzik.

Az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének szabálya szerint egyetlen országnak sem kezdődhetne meg a csatlakozási folyamata mindaddig amíg fegyveres konfliktusban áll. Több tagállam vezetője ezt úgy játszaná ki, hogy valamilyen különleges státuszt adna Ukrajnának a szervezeten belül, vagy sokan épp azt sürgetik, hogy a saját szabályaikat megszegve, számos kritérium figyelmen kívül hagyásával, egyfajta gyorsított eljárásban vegyék fel az Oroszország által megtámadott Ukrajnát a szervezetbe.

Ez hatalmas kockázattal járna, mivel a lépés miatt kitörhet a harmadik világháború.

Napról napra egyre közelebb vagyunk a totális háborúhoz Forrás: Anadolu Agency via Getty Images/2023

Ha valamiképp mégis megszavaznák Ukrajna státuszát, akkor automatikusan kitörne a globális konfliktus. A NATO alapító szerződés 5.cikkének értelmében az ország csatlakozásával automatikusan életbe léphet a kollektív védelmi mechanizmus; vagyis a NATO 31 tagállama háborúba kerülne Oroszországgal.

Ez drámai és elképesztő következményekkel járna a világra nézve, hiszen Ukrajna NATO tagságába kódolva van a totális háború és napról napra egyre jobban fenyeget a végzetes atomháború kitörése. Az ország NATO tagságával kapcsolatban egyelőre nincs teljes konszenzus: egyes országok vezetői vonakodnak konkrétumokat mondani, mások - mint például Csehországban - totális háborúra készülnek Oroszországgal.

Közeledik a NATO-csúcs, Zelenszkij követelőzik

A júliusban tartandó NATO-csúcson a brit The Guardian szerint Ukrajna számára nem fognak egyelőre pontos csatlakozási tervet és menetrendet adni, viszont a lap információ szerint amikor Ukrajna meg fogja kapni a meghívót a szervezetbe, akkor sok mindentől eltekinthetnek és egyfajta rövidített felvételi folyamatot fog a szervezet kínálni az ukránoknak.

Sok ország automatikusan fel szeretné venni Ukrajnát a szervezetbe. Ezzel a lépéssel azonnal kitörne a világháború Forrás: MTI/EPA/Reuters pool/Johanna Geron

Láthatóan még nincs teljes egyetértés, de a háborúpárti erők egyre nagyobb nyomás alá helyezik a tagállamokat és a különböző intézményeket, hogy támogassák Ukrajna NATO integrációját. A tagság felajánlásakor példaul Ukrajna esetében eltekinthetnek a sok munkával járó Tagsági Akcióterv (MAP) teljesítésétől, ami szinte teljes mértékben a harmadik világháborút kirobbantó automatikus felvételt jelentene.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter áprilisban azt írta a Foreign Affairs lap hasábjain, hogy hazája „nem lát és nem akar" alternatívát a NATO-tagságra, ezért pontos menetrendet vár a szövetségbe való belépésre a júliusi vilniusi csúcson.

Érdemes szót ejteni arról is, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt nyilatkozta megzsarolva a NATO-t, hogy.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egyre jobban követelőzik, azonnali NATO tagságot akar Forrás: MTI/EPA-PAP/Marcin Obara

Nincs teljes egyetértés a németek, lengyelek és a franciák között

Nemrég hármas csúcstalálkozót tartott Párizsban Emmanuel Macron francia elnök, Olaf Scholz német kancellár és Lengyelország elnöke, Andrzej Duda.

A találkozó célja az Ukrajnának nyújtandó biztonsági garanciák megvitatása volt. A megbeszélés után Macron arról szólt, hogy reméli, hogy sikeres lesz az ukrán ellentámadás, továbbá szót ejtett arról, hogy a végsőkig támogatják Ukrajnát, annak az érdekében, hogy az ország a lehető legjobb feltételekkel üljön a tárgyalóasztalhoz. Az ukránok hiába várták a NATO tagsággal kapcsolatos garanciákat, mert Macron erről nem ejtett egy szót sem. Ellenben Andrzej Duda, lengyel elnök a találkozótól azt várta, hogy Ukrajna NATO-tagságával kapcsolatos világos jelzést és világos perspektívát vázoljanak fel a tanácskozáson Ukrajna tagságának a menetrendjével kapcsolatban.

Andrzej Duda lengyel, Emmanuel Macron francia elnök és Olaf Scholz német kancellár (b-j) sajtótájékoztatót tart a párizsi államfői rezidencián, az Elysée-palotában 2023. június 12-én Forrás: MTI/EPA/Pool/Reuters/Sarah Meyssonnier

A lengyelekkel ellentétben Scholz és Macron csak óvatosan szólt az Ukrajnának nyújtandó biztonsági garanciákról,

míg Duda lengyel elnök arról beszélt, hogy Lengyelország célja Ukrajna EU- és NATO-csatlakozásának biztosítása, továbbá reményét fejte ki arra vonatkozóan, hogy a NATO júliusi vilniusi csúcstalálkozóján olyan döntések születnek, amelyek"közelebb hozzák Ukrajna NATO-tagságát

A csehek teljes mértékben támogatják Ukrajna NATO tagságát, totális háborúra készülnek az oroszokkal

Az egész világ odafigyel Ukrajnára, s világosan látnia kell a demokratikus országok hozzáállását a kérdéshez. Ez meghatározza jövőbeni lépéseiket" -jelentette ki Petr Pavel cseh elnök.

Petr Pavel cseh köztársasági elnök Forrás: Anadolu Agency via AFP

- mondta Karel Rehka, a cseh hadsereg vezérkari főnöke hétfőn Prágában egy biztonságpolitikai konferencián.

Egy ilyen forgatókönyv ellen csak felkészültséggel és elrettentéssel lehet védekezni – szögezte le.

– mondta a cseh hadsereg vezérkari főnöke. Amennyiben az Oroszország-NATO háború kitörne, a cseh hadsereg nagyobbik része a szövetség tervei alapján azonnal bekapcsolódna a harcokba - emelte ki a katonapolitikus.

Forronganak a szlovákok

Robert Fico többszörös szlovák miniszterelnök határozottan kijelentette, hogy Szlovákiában semmiféle diskurzus nem zajlott Ukrajna NATO-tagságával összefüggésben, és erre nem is kerülhetett volna sor, mivel a jelenlegi ügyvezető kormánynak az alkotmány előírásai szerint nincs jogosultsága döntéshozásra lényeges külpolitikai kérdésekben.

Robert Fico, volt szlovák miniszterelnök a következő választás nagy esélyese. Mint kijelentette, az ukrán tagság ellen fog szavazni Forrás: MTI/EPA/Jakub Gavlak

- vélekedett az egykori szlovák kormányfő még április végén, Heger lemondása előtt.

A soron következő szlovák választás nagy esélyese azt is kijelentette, hogy amennyiben a leendő kormány részét képezik, soha nem értenek majd egyet Ukrajna NATO-tagságával:

A Fehér Ház: Ukrajna NATO-tagságával kapcsolatos álláspontjuk nem változott.

"Nyilvánvalóan továbbra is támogatjuk a NATO nyitott ajtók politikáját. És ezek olyan megbeszélések, amelyeket mind a 31 szövetségessel és természetesen a szóban forgó országgal kell lefolytatni. Tehát nem foglalunk állást sem így, sem úgy - mondta John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője. "Azt hiszem, önök is tudják, hogy Bukarestben volt egy nyilatkozat, amely nagyon világossá tette, hogy valamikor Ukrajnának a NATO-ban van a helye. Semmi sem változott ezzel kapcsolatban".

Hivatalosan húsz tagállam támogatja az ukrán tagságot

– közölte hivatalos Facebook-oldalán Ihor Zsovkva, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője.

Az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője szerint Kanada volt a legutóbbi állam, amely biztosította támogatásáról Ukrajnát. Justin Trudeau kanadai miniszterelnök június 10-én Kijevbe látogatott, ahol Zelenszkijjel egy közös nyilatkozatot írtak alá, amely szerint Kanada támogatni fogja Ukrajna NATO-tagsági kérelmét, amint a körülmények lehetővé teszik.

Egyre távolabb kerülnek a béketárgyalások a háborúpárti lobbi miatt Forrás: NurPhoto via AFP/Vyacheslav Madiyevskyy/Ukrinform/NurPhoto/Vyacheslav Madiyevskyy

Ahhoz, hogy a szövetség felvegye soraiba Ukrajnát ahhoz mind a 31 tagállam jóváhagyására van szükség. Azonban a háborúpárti lobbi nem riad vissza semmitől sem és bármire képes annak érdekében, hogy keresztül vigye az akaratát. Már volt rá példa, hogy nem a szerződések szerint jártak le és egyoldalúan felülírtak bizonyos döntéseket. Ha Ukrajnát felveszik a szövetségbe míg háborúban áll, akkor automatikusan ki fog törni a harmadik világháború. A harmadik világháború pedig totális atomháborúval is végződhet.

A háborúpártiak roppant veszélyes játékot űznek, egyre kevesebb a józan hang a nyugati világban.