Egy félelmetes halálos fegyver jelent meg, eldöntheti a háborút

Javelin tankelhárító rakéta, orosz katona, Donyeck
8141787 16.03.2022 In this handout video grab released by the Russian Defence Ministry, a serviceman holds a Javelin anti-tank missile system during the transfer of captured Ukrainian weapons to the units of the People's Militia of the Donetsk People's Republic for use in combat operations, in the DPR. Editorial use only, no archive, no commercial use. Russian Defence Ministry (Photo by Russian Defence Ministry / Sputnik via AFP)
Vágólapra másolva!
A fegyverek tekintetében is vannak divatosabb darabok, az Ukrajnában zajló konfliktus hatására pedig ismét megnövekedett a vállról indítható rakéta népszerűsége, emiatt a francia Thales fegyvergyártó konglomerátum már fel is készült az újonnan feltámadó keresletre.
Vágólapra másolva!

Régi divatok a hadviselésben is visszatérnek, akárcsak a ruházkodásban, a legfrissebb példa erre a vállról indítható rakéták esete, amelyekre megújult keresletet teremt, hogy Ukrajnában sikerrel használták őket az oroszok ellen.

Nem az afganisztáni háborús filmekben elmaradhatatlan Stinger rakétákról van szó, hanem egy olyan kifinomult célzórendszerrel felszerelt fegyverről, amelynek a lövedékei a hangnál legalább háromszor gyorsabban haladnak.

A francia Thales fegyvergyártó konglomerátum több mint egy évtizede felhagyott a Starstreak föld-levegő rakétarendszerek gyártásával, az ukrajnai háború fejleményei azonban meggyőzték, hogy érdemes újraindítani – írta exkluzív anyagában az amerikai The Wall Street Journal, kiegészítve azzal, hogy a harctéri igény és a nyugati országok megnövelt katonai költségvetése más kihaltnak ítélt fegyvereket is feltámaszthat.

Ami a 7 kilométeres hatótávolságú Starstreaket illeti, a nemrég megindult ukrán ellentámadás szempontjából a fordulat mellékes, sőt akár a háborút is lekéshetik a nosztalgiafegyverek: az újraindulás a Thales szerint több mint egy évet is igénybe vehet. A fegyvergyártás komplex iparág, amelyet akkor is lelassítanak a beszállítási problémák, ha a geopolitikai feszültség növekszik: habár új fejlesztésre ilyen esetben nincs szükség, az első feladat akkor is a beraktározás a szükséges alkatrészekből.

A Starstreaket még a nyolcvanas években, a hidegháború közepette a brit hadsereg megrendelésére fejlesztették ki, és az azt követő évtizedben állították hadrendbe.

A Thales belfasti gyárában készült 2012-ig, és a világ több részébe exportálták. Az üzem két másik fegyver gyártásának a felfuttatásán is dolgozik, amelyek kritikusan fontosnak bizonyultak az ukrajnai harctereken; az egyik egy páncélelhárító rakéta, amellyel egész orosz tankoszlopokat semmisítettek meg a háború korai szakaszában a hírek szerint. Tavaly a brit kormány ezrével küldött Ukrajnának föld-levegő rakétákat a saját készleteiből - írta a vg.hu a WSJ alapján.

A 3 Machnál is gyorsabban repülő Starstreak rakéta a Janes hadiipari hírszerző vállalat szerint gyorsabb, mint a Raytheon Technologies gyártotta amerikai megfelelője, a maximum 2,9 Machra képes Stinger.