Készültség Oroszországban a Wagner puccskísérlete miatt

Oroszorzág, Moszkva, puccskísérlet
Vágólapra másolva!
Országszerte készültséget rendeltek el a Wagner zsoldoscsoport vezetőjének fenyegető videója után. Jevgenyij Prigozsin gyakorlatilag katonai puccsot hirdetett, bár ő maga ragaszkodik ahhoz, hogy amit tesz, az valójában egy „igazságmenet".
Vágólapra másolva!

Meg nem erősített médiajelentések szerint

katonai járművek tűntek fel viszont Moszkva belvárosában,

illetve a kelet-ukrajnai Rosztov-on-Donban is, ahol korábban Szergej Sojgu védelmi miniszter járhatott - írja a Magyar Nemzet. Azon túl, hogy katonailag megerősítették a kritikus infrastruktúrát, köztük a kormányzati épületeket, lezárták a forgalom elől az orosz M-4-es autópályát Moszkvától 400 kilométerre délre. Óriási forgalmi dugó alakult ki az autópályán, nem sokkal a lezárás bejelentése után egy operatív parancsnokságot vezényeltek ki, akik vizet és élelmiszert szállítottak a dugóban ragadt autósoknak.

A forgalom azóta valamelyest helyreállt az autópályán, de országszerte megerősített katonai jelenlét tapasztalható. Rosztov-on-Don városában mindenhol tankokat és katonákat látni.

Orosz lapok kormányzati forrásokra hivatkozva azt írják,

parancsot adtak arra, hogy a belügyminisztérium teljes személyzetét és az Orosz Nemzeti Gárdát is mozgósítani kell,

és meg kell erősíteni a Luhanszki Népköztársaság és Donyecki Népköztársaság határain lévő ellenőrzőpontokat. Úgy tudni, hogy már a Szövetségi Biztonsági Szolgálatot (FSZB) is készültségbe helyezték, valamint házkutatást hajtottak végre a Wagner-csoport szentpétervári központjánál.

Jevgenyij Prigozsin állítólag a Déli Katonai Körzet főhadiszállásán tartózkodik. A Wagner-vezér egy videóüzenetben elmondta, hogy a katonai létesítményeket és a repülőteret is ellenőrzés alatt tartják, de minden normális. A védelmi minisztérium eddig nem nyilatkozott hivatalosan a rosztovi helyzetről.

Szergej Szurovikin tábornok, az ukrajnai hadművelet parancsnokhelyettese, valamint Vlagyimir Alekszejev tábornok, az orosz hírszerzés vezetőhelyettese egy videóban üzent Prigozsinnak. Arra kérték, hogy álljon le.

Az ellenség arra vár, hogy súlyosbodjon a belpolitikai helyzetünk. Nem szabad a kezükre játszanunk ebben a nehéz időben – mondja Szurovikin a videóban.

Az FSZB szerint „Prigozsin kijelentései és cselekedetei valójában felhívások egy fegyveres polgári konfliktus kezdetére orosz területen, és hátba szúrja a fasisztabarát ukrán erők ellen harcoló orosz katonákat". Ahogy a Biztonsági Szolgálat fogalmaz a közleményében: „minden olyan információ, amelyet Prigozsin nevében a közösségi hálózatokon terjesztettek az orosz védelmi minisztérium állítólagos rakéta- és bombatámadásairól a Wagner". Az FSZB emellett felszólította a Wagner harcosait, hogy tagadják meg Prigozsin parancsait és próbálják meg elfogni a zsoldosvezért – írja a TASZSZ orosz állami hírügynökség.