Elszabadult a pokol Franciaországban, drámai videókon a tüntetők rombolása

police demonstration crime TOPSHOTS Horizontal
A French firefighter extinguish a burning vehicle during protests in Nanterre, west of Paris, on June 28, 2023, a day after a 17-year-old boy was shot in the chest by police at point-blank range in this western suburb of Paris. Violent protests broke out in France in the early hours of June 29, 2023, as anger grows over the police killing of a teenager, with security forces arresting 150 people in the chaos that saw balaclava-clad protesters burning cars and setting off fireworks. Nahel M., 17, was shot in the chest at point-blank range on June 27, 2023, morning in an incident that has reignited debate in France about police tactics long criticised by rights groups over the treatment of people in low-income suburbs, particularly ethnic minorities. (Photo by Zakaria ABDELKAFI / AFP)
Vágólapra másolva!
Elszabadult a pokol Franciaországban a 17 éves bűnöző lelövése után szerda éjjel is - írta a Magyar Nemzet. A lelőtt 17 éves férfi ellen előzőleg öt esetben indult eljárás rendőri igazoltatás megtagadása miatt; részt vett rendőrök elleni zavargásokban, rendszeres drogfogyasztó és -díler volt, hamis rendszámú, biztosítás nélküli autókkal járt.
Vágólapra másolva!

Még szerdáról csütörtökre virradóra is tört-zúzott a feldühödött tömeg több francia városban. Kedd este egy 17 éves bűnöző férfi halt meg, miután egy közúti ellenőrzés alkalmával egy rendőr lelőtte őt. Családja ügyvédei elmondták: a fiatalkorú sofőr, akit Nael M.-nek hívtak, a helyszínen meghalt. Az eset Párizs Nanterre nevű külvárosában történt.

A tüntetők különböző fegyverekkel, például tűzijátékokkal és egyéb pirotechnikai eszközökkel, de még gránátokkal is támadták a rendőröket.

Az utcákon szemmel láthatóan elszabadult a pokol.

Akár egy polgárháborús filmben, úgy törtek-zúztak a tüntetők; mindent elpusztítottak, ami csak az útjukba került, a rendőrök pedig sok esetben nem tudták felvenni a harcot az agresszív tömeggel.

Volt olyan hely, ahol még egy bankba is megpróbáltak betörni, és ki akarták fosztani a többségében afrikai bevándorlókból álló bandák.

De a tömegközlekedési eszközöket sem kímélték a fegyveres tüntetők.

Nizzában két rendőrőrsöt és járőrkocsikat támadtak meg petárdákkal. A rendbontók barikádokat emeltek és tüzeket gyújtottak. A Lille melletti Mons-en-Baroeulban a polgármesteri hivatalt rongálták meg a tüntetők, a közeli Roubaix-ban egy rendőrőrsre támadtak.

150 őrizetbe vétel

A francia média Párizs környékéről is számos incidensről számolt be. A belügyminisztérium nyugalomra intett, és közölte, hogy kétezer rendőrt mozgósítottak a párizsi régióban. Gérald Darmanin belügyminiszter elfogadhatatlannak nevezte, hogy

a Francia Köztársaság szimbólumainak számító épületekre, önkormányzatokra, iskolákra, rendőrkapitányságokra támadtak, összesen 150 embert vettek őrizetbe.

A francia parlamentben szerdán egyperces néma csendet tartottak az áldozat, Nael M. emlékére. A kamaszt lelövő 38 éves rendőr ellen szándékos emberölés miatt indult vizsgálat.

Laurent Nunez párizsi rendőrfőnök viszont kiállt az emberöléssel gyanúsított rendőr mellett, mint hangsúlyozta: „Tapasztalt rendőr, akiben megbíztak a felettesei."

Egy 17 éves bűnöző lelövése miatt robbantak ki zavargások Franciaországban Forrás: AFP/Zakaria Abdelkafi

Emmanuel Macron francia elnök szerdán elítélte, megmagyarázhatatlannak és megbocsáthatatlannak nevezte a fiú halálát. Jogvédő csoportok viszont ismételten felhívták a figyelmet arra, hogy szerintük a rasszizmus rendszerszintű a franciaországi bűnüldöző szerveknél, amit Macron elnök korábban tagadott.

A lelőtt fiatalember családja panaszt nyújtott be a rendőrök ellen emberölés, emberölésben való bűnrészesség és hamis tanúzás miatt – közölte ügyvédjük, aki szerint egy videófelvételen világosan látható, hogy egy rendőr lelövi a fiatalembert, és az is, hogy a rendőr nem szabályszerűen jár el.

Az áldozat édesanyja a TikTokra feltöltött videón csütörtökre Nanterre-be hívott mindenkit egy megemlékezésre. „Mindenki jöjjön, lázadást indítunk a fiamért!" – mondta a közösségi platformon.

Öt eljárás indult a lelőtt férfi ellen

Damien Rieu jobboldali politikus Twitter-bejegyzése szerint

a lelőtt 17 éves férfi ellen előzőleg öt esetben indult eljárás rendőri igazoltatás megtagadása miatt, részt vett rendőrök elleni zavargásokban, rendszeres drogfogyasztó és -díler volt, hamis rendszámú, biztosítás nélküli autókkal járt.

Rieu arra is felhívta a figyelmet, hogy míg a lelőtt tinédzser tiszteletére egyperces néma csenddel emlékeztek a parlamentben, addig a kitoloncolás előtt álló illegális algériai migráns által meggyilkolt francia kislány, Lola esetében ez nem történt meg.