Legalább 41 holland parlamenti képviselő kap rendőri védelmet fenyegetések miatt

holland alsóház
Vágólapra másolva!
A holland parlament alsóházának (Tweede Kamer) 150 tagja közül legalább 41 képviselő kap rendőri védelmet online vagy fizikai fenyegetések miatt - tájékoztatott az NL Times című angol nyelvű holland hírportál csütörtökön kormánytagok és az illetékes hatóságok közléseit idézve.
Vágólapra másolva!

Emlékeztettek, hogy a hollandiai ügyészség (OM) májusi beszámolója szerint

a politikusok egyre gyakrabban válnak online fenyegetések célpontjaivá Hollandiában.

A rendőrséghez tavaly rekordszámú bejelentés érkezett politikusok megfenyegetésével kapcsolatban, a hatóságok 1125 esetet rögzítettek, csaknem kétszer annyit, mint egy évvel korábban. Közölték, hogy a holland földhivatal és más szervek megtagadják a parlamenti képviselők tulajdonára és egyéb vagyontárgyaira vonatkozó információk kiadását az érintett politikusok biztonsági kockázatára hivatkozva.

Nagy nyomás alatt a demokrácia

A beszámoló szerint Dilan Yesilgöz igazságügyi miniszter kijelentette: a fenyegetések közvetlen támadást jelentenek a "demokráciánk, a jogállamiságunk és mindannyiunk ellen". Kiemelte, hogy

ha a védelemre szorult parlamenti képviselők számához hozzáadnák azokat az újságírókat, ügyvédeket, bírákat és ügyészeket, akik szintén rendőri védelemben részesülnek, az azt mutatná, hogy "a demokrácia nagy nyomás alatt van".

A holland alsóház Forrás: Tweede Kamer

Védeni próbálják a megfenyegetett politikusokat

A miniszter elmondta, hogy különleges biztonsági intézkedéseket hoztak a holland parlament alsóházában,

a pártelnökök otthonát például vészjelzés leadására alkalmas eszközökkel látták el, illetve riasztórendszert vagy betörésgátló ajtót szereltek be.

A hírportál Frank van Kins ügyészt idézte, aki azt mondta: a fenyegetések jelentős hatással vannak az érintettekre.

- fogalmazott az ügyész.

Tenni kellene a közösségi média anonimitása ellen

Vera Bergkamp, a holland parlament alsóházának elnöke május végén az X (Twitter) portálon keresztül felszólította a közösségi oldalt, hogy azonnal lépjen fel a felület felhasználói által megosztott erőszakos és fenyegető üzenetekkel szemben, amelyek a Tweede Kamer tagjait célozzák. Üzenete szerint a tweetek gyakran "halálos fenyegetést és erőszakra, sőt gyilkosságra felszólító videókat és képeket tartalmaznak". Közölte, hogy

az ilyen üzenetek szerzői büntethetők a holland büntetőjog szerint.

Dilan Yesilgöz igazságügyi miniszter szerint tenni kell valamit a közösségi média anonimitása ellen.

- idézte a minisztert a hírportál. Yesilgöz hozzátette: tisztában van azzal, hogy Hollandia egyedül nem lesz képes tenni semmit a jelenség ellen, de támogatja azokat a törekvéseket, melyek csökkentenék az online anonimitás lehetőségét az Európai Unión belül.