James Comer, a képviselőház felügyelőbizottságának elnöke csütörtökön, 315 nappal azután, hogy hivatalosan is vizsgálatot indított a Biden család, köztük Joe Biden elnök ellen, idézte Hunter és James Bident.

Comer a Hunter Biden és James Biden személyes és üzleti banki nyilvántartásait kívánja kikényszeríteni, hogy Joe Bident még jobban összekapcsolja családja külföldi ügyleteivel.

A Joe Biden elleni vádemelési vizsgálat első csütörtöki meghallgatásának lezárásakor Comer bejelentette, hogy kiadja az idézéseket, hogy a Bideneket együttműködésre kényszerítse a képviselőház által folytatott vizsgálattal:

A mai tanúk mindannyian a bizottság által feltárt bizonyítékokat további vizsgálatot érdemlőnek minősítették. És ez az, amit ez a bizottság meg fog tenni, függetlenül attól, hogy a bizonyítékok hová vezetnek. Szeretném megköszönni a tanúknak a mai tanúvallomás-tételt. Ez megerősíti, hogy a bizottság által összegyűjtött bizonyítékok igazolják a Joe Biden és családja szerepének vizsgálatát, és igazolják a vizsgálat következő lépését. Az egyik ilyen lépés az, hogy betekintést nyerjünk abba, hogy a Bidenek külföldi pénze hová és milyen célokra került. Ezért a mai napon idézem Hunter Bident, James Bident és a velük kapcsolatban álló vállalatok banki nyilvántartásait.

A bizottság a Bidenek idézését azóta tervezte, hogy 2022 novemberében megkezdte a vizsgálatot. Azért nem adta ki hamarabb az idézéseket, mert a bizottság ragaszkodott ahhoz, hogy „jóhiszeműségének bizonyítására" önmérsékletet gyakoroljon.

Joe Biden és Hunter BidenForrás: AFP/Nicholas Kamm

Hunter Biden februárban elutasította a bizottság banki dokumentumokra és kommunikációra vonatkozó kérését, arra hivatkozva, hogy a követeléseknek nincs „legitim jogalkotási és felügyeleti alapja" a vonatkozó információk bekérésére.

A jóhiszeműség időszaka nyilvánvalóan akkor ért véget, amikor Kevin McCarthy képviselőházi házelnök vádemelési vizsgálatot indított Joe Biden elnök ellen, ami több jogi eszközt adott a képviselőházi nyomozóknak, hogy kötelezzék Bidenéket magukat a vizsgálatnak való alávetésre.

  • A legújabb közvélemény-kutatás szerint a független szavazók 50 százaléka úgy véli, hogy a képviselőházi republikánusoknak felelősségre kellene vonniuk Joe Bident - derült ki a YouGov/CBS News közvélemény-kutatásából.
  • További közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a szavazók többsége következetesen úgy véli, hogy Joe Biden részt vett a családja üzleti ügyeiben, ami ellentmond a régóta hangoztatott álláspontjának, miszerint soha nem beszélt Hunter Bidennel üzleti ügyekről.
  • A CNN szeptemberi közvélemény-kutatása szerint az amerikaiak 61 százaléka szerint Joe Biden részt vett családja Kínával és Ukrajnával kötött üzleti ügyleteiben.
  • A szavazók 51 százaléka úgy véli, hogy Joe Biden Hunter Bidennel együtt követett el bűncselekményt - derül ki a Yahoo/YouGov szeptemberi felméréséből.
  • A szavazók 66 százaléka szerint Joe Biden üzleti ügyekről tárgyalt a fiával - derül ki a Harvard/HarrisX júniusi felméréséből.
  • A szavazók 62 százaléka állítja, hogy Joe Biden részt vett a családi üzleti ügyleteiben, a Harvard Cap/Harris februári felmérése szerint.

A Bidenékkel kapcsolatos vizsgálat során a képviselőházi republikánusok jelentős bizonyítékokat tártak fel, amelyek Joe Biden családi vállalkozásban való részvételére utalnak, többek között: fényképeket, szöveges üzeneteket, videót, banki nyilvántartásokat, hangfelvételt, állítólagos kenőpénzeket, valamint az IRS és korábbi üzleti partnerek feljelentő vallomásait. A Comer's Oversight Committee által kiadott 20 pontos feljegyzés részletezi „Joe Biden aktív részvételének bizonyítékait a családja befolyással való üzérkedésben".

A legfrissebb vádakból kiderül, hogy Joe Biden címére 2019 júliusában és augusztusában két táviratot kaptak a BHR Partners munkatársai, összesen 260 000 dollár értékben. A bírósági dokumentumok szerint Hunter Biden nem lakott Joe Bidennel együtt Delaware-ben, amikor kínai üzleti partnerei pénzt utaltak Joe Biden címére. Szerdán a képviselőház útügyi bizottsága további bizonyítékokat hozott nyilvánosságra az IRS bejelentőitől, amelyekből kiderült, hogy Hunter Biden úgy hivatkozott a Joe Bidenhez való hozzáférés eladására, mint „a családom igazi vagyonának kulcsára".