Dagad a botrány: a képviselőház elé idézik a Bidenéket

JOE BIDEN, HUNTER BIDEN, politika, amerikai elnök, fia, Dél-Karolina, templom
US President Joe Biden (L) waves alongside his son Hunter Biden after attending mass at Holy Spirit Catholic Church in Johns Island, South Carolina on August 13, 2022. (Photo by Nicholas Kamm / AFP)
Vágólapra másolva!
James Comer, a képviselőház felügyelőbizottságának elnöke csütörtökön, 315 nappal azután, hogy hivatalosan is vizsgálatot indított a Biden család, köztük Joe Biden elnök ellen, idézte Hunter és James Bident.
Vágólapra másolva!

Comer a Hunter Biden és James Biden személyes és üzleti banki nyilvántartásait kívánja kikényszeríteni, hogy Joe Bident még jobban összekapcsolja családja külföldi ügyleteivel.

A Joe Biden elleni vádemelési vizsgálat első csütörtöki meghallgatásának lezárásakor Comer bejelentette, hogy kiadja az idézéseket, hogy a Bideneket együttműködésre kényszerítse a képviselőház által folytatott vizsgálattal:

A mai tanúk mindannyian a bizottság által feltárt bizonyítékokat további vizsgálatot érdemlőnek minősítették. És ez az, amit ez a bizottság meg fog tenni, függetlenül attól, hogy a bizonyítékok hová vezetnek. Szeretném megköszönni a tanúknak a mai tanúvallomás-tételt. Ez megerősíti, hogy a bizottság által összegyűjtött bizonyítékok igazolják a Joe Biden és családja szerepének vizsgálatát, és igazolják a vizsgálat következő lépését. Az egyik ilyen lépés az, hogy betekintést nyerjünk abba, hogy a Bidenek külföldi pénze hová és milyen célokra került. Ezért a mai napon idézem Hunter Bident, James Bident és a velük kapcsolatban álló vállalatok banki nyilvántartásait.

A bizottság a Bidenek idézését azóta tervezte, hogy 2022 novemberében megkezdte a vizsgálatot. Azért nem adta ki hamarabb az idézéseket, mert a bizottság ragaszkodott ahhoz, hogy „jóhiszeműségének bizonyítására" önmérsékletet gyakoroljon.

Joe Biden és Hunter Biden Forrás: AFP/Nicholas Kamm

Hunter Biden februárban elutasította a bizottság banki dokumentumokra és kommunikációra vonatkozó kérését, arra hivatkozva, hogy a követeléseknek nincs „legitim jogalkotási és felügyeleti alapja" a vonatkozó információk bekérésére.

A jóhiszeműség időszaka nyilvánvalóan akkor ért véget, amikor Kevin McCarthy képviselőházi házelnök vádemelési vizsgálatot indított Joe Biden elnök ellen, ami több jogi eszközt adott a képviselőházi nyomozóknak, hogy kötelezzék Bidenéket magukat a vizsgálatnak való alávetésre.

  • A legújabb közvélemény-kutatás szerint a független szavazók 50 százaléka úgy véli, hogy a képviselőházi republikánusoknak felelősségre kellene vonniuk Joe Bident - derült ki a YouGov/CBS News közvélemény-kutatásából.
  • További közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a szavazók többsége következetesen úgy véli, hogy Joe Biden részt vett a családja üzleti ügyeiben, ami ellentmond a régóta hangoztatott álláspontjának, miszerint soha nem beszélt Hunter Bidennel üzleti ügyekről.
  • A CNN szeptemberi közvélemény-kutatása szerint az amerikaiak 61 százaléka szerint Joe Biden részt vett családja Kínával és Ukrajnával kötött üzleti ügyleteiben.
  • A szavazók 51 százaléka úgy véli, hogy Joe Biden Hunter Bidennel együtt követett el bűncselekményt - derül ki a Yahoo/YouGov szeptemberi felméréséből.
  • A szavazók 66 százaléka szerint Joe Biden üzleti ügyekről tárgyalt a fiával - derül ki a Harvard/HarrisX júniusi felméréséből.
  • A szavazók 62 százaléka állítja, hogy Joe Biden részt vett a családi üzleti ügyleteiben, a Harvard Cap/Harris februári felmérése szerint.

A Bidenékkel kapcsolatos vizsgálat során a képviselőházi republikánusok jelentős bizonyítékokat tártak fel, amelyek Joe Biden családi vállalkozásban való részvételére utalnak, többek között:

fényképeket, szöveges üzeneteket, videót, banki nyilvántartásokat, hangfelvételt, állítólagos kenőpénzeket, valamint az IRS és korábbi üzleti partnerek feljelentő vallomásait.

A Comer's Oversight Committee által kiadott 20 pontos feljegyzés részletezi „Joe Biden aktív részvételének bizonyítékait a családja befolyással való üzérkedésben".

A legfrissebb vádakból kiderül, hogy Joe Biden címére 2019 júliusában és augusztusában két táviratot kaptak a BHR Partners munkatársai, összesen 260 000 dollár értékben. A bírósági dokumentumok szerint Hunter Biden nem lakott Joe Bidennel együtt Delaware-ben, amikor kínai üzleti partnerei pénzt utaltak Joe Biden címére. Szerdán a képviselőház útügyi bizottsága további bizonyítékokat hozott nyilvánosságra az IRS bejelentőitől, amelyekből kiderült, hogy Hunter Biden úgy hivatkozott a Joe Bidenhez való hozzáférés eladására, mint „a családom igazi vagyonának kulcsára".