Franciaországban és az Egyesült Királyságban is tombol az antiszemitizmus

kisebbség judaizmus zsidó  vallás vallási közösségek védelme zsidóüldözés Franciaország
Members of the Jewish community listen to a speech during the inauguration ceremony of Mulhouse's Grand Synagogue, on September 2, 2012 in Mulhouse, eastern France. Chief Rabbi of France's Gilles Bernheim and French Interior Minister Manuel Valls, who went earlier today in Mulhouse to a visit focused on security, attended the ceremony. AFP PHOTO / SEBASTIEN BOZON (Photo by SEBASTIEN BOZON / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Királyságban az antiszemita incidensek száma megháromszorozódott az arab terroristák Izrael elleni támadása óta - állítja egy jótékonysági szervezet, amely az Egyesült Királyságban élő zsidó embereket segíti. Franciaországban szintén arról kellett beszámolni a belügyminiszternek, hogy több száz támadás érte az elmúlt napokban a zsidókat. 
Vágólapra másolva!

A Community Security Trust (CST) október 7. és 10. között 89 "zsidóellenes gyűlölet" incidenst regisztrált - írta meg a BBC.

Ez pedig 324%-os növekedést jelent a tavalyi év ugyanezen időszakában regisztrált 21 antiszemita incidenshez képest.

A szervezet szerint a 89 regisztrált incidensből hat támadás volt, három zsidó tulajdon megrongálására vonatkozott, 66 pedig sértő magatartással volt kapcsolatos, amelyek közül 22 online történt.

Példákat is közöltek az incidensekre: ilyen volt, amikor egy londoni zsinagógába tartó zsidó személyt vasárnap reggel "mocskos zsidónak" nevezett egy idegen. Szintén Londonban egy autó lassított le egy zsinagóga előtt, majd az utasok palesztin zászló lobogtatása közben azt kezdték el hangosan kiabálni, hogy "Halál Izraelre".

A CST világossá tette:

ezek zsidóellenes incidensek és gyűlölet-bűncselekmények, amelyekben zsidó emberek kapnak halálos fenyegetéseket és gyalázkodásokat.

A hét elején Suella Braverman belügyminiszter levélben fordult a rendőrfőnökökhöz, hogy az Izrael elleni támadásokat követően fokozzák a járőrözést az utcákon. A londoni és manchesteri zsidó iskolák is fokozták a biztonsági intézkedéseket, mivel egyre nagyobb az aggodalom a gyerekeket célzó antiszemitizmus lehetséges növekedése miatt. Már azt is javasolták a diákoknak, hogy olyan ruhát viseljenek a nyilvános helyeken, amelyekkel őket nem lehet egyértelműen zsidóként azonosítani.

Az Egyesült Királyság mellett Franciaországban is több száz antiszemita bűncselekményekről adtak híreket.

Gérald Darmanin francia belügyminiszter csütörtökön közölte a France Inter műsorában, hogy több mint száz ilyen esetről van információja.

- közölte a Le Monde. A belügyminiszter hozzátette, jelenleg nem fenyegeti iszlamista terrortámadás az országban élő zsidó közösséget. Azt viszont elismerte, hogy vannak olyan politikusok, akik a Hamász terroristaszervezettel szimpatizálnak.

Darmanin szerdán egy zsidó iskolába látogatott el, ahol tízezer rendőr és csendőr bevetését is bejelentette ötszáz zsinagóga és zsidó iskola védelmére.

Emmanuel Macron francia államfő - tartva az országban eluralkodó feszültség további fokozódásától - csütörtökre összehívta a pártok vezetőit, hogy egységre szólítsa fel őket a konfliktus behurcolásával szemben.