Itt van Irán háborús bejelentése

izrael, palesztin, palesztina, konfliktus, háború, 2023.10.18.
EDITORS NOTE: Graphic content / A picture taken from the southern Israeli city of Sderot on October 17, 2023, shows smoke ascending over the northern Gaza Strip following Israeli military strikes, amid the ongoing battles between Israel and the Palestinian group Hamas. Thousands of people, both Israeli and Palestinians have died since October 7, 2023, after Palestinian Hamas militants based in the Gaza Strip, entered southern Israel in a surprise attack leading Israel to declare war on Hamas in Gaza on October 8. (Photo by JACK GUEZ / AFP)
Vágólapra másolva!
Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter figyelmeztette vasárnap az Egyesült Államokat és Izraelt, hogy ellenőrizhetetlenné válhat a helyzet a Közel-Keleten, ha a két ország nem vet azonnal véget "a Gázában elkövetett emberiesség elleni bűntetteknek és népirtásnak."
Vágólapra másolva!

"A térség ma olyan, mint egy puskaporos hordó. Szeretném figyelmeztetni az Egyesült Államokat és az izraeli bábkormányt, hogy ha haladéktalanul nem vetnek véget a Gázában elkövetett emberiesség elleni bűncselekményeknek és népirtásnak, minden lehetséges, és a térség ellenőrizhetetlenné válik" - mondta az iráni külügyek irányítója Naledi Pandor dél-afrikai külügyminiszterrel közös sajtótájékoztatóján Teheránban.

Hoszein Amirabdollahián figyelmeztetett, hogy

Hoszein Amirabdollahián, iráni külügyminiszter. Forrás: Anadolu via AFP/2023 Anadolu/Haydar Sahin

Pandor asszony felszólította a nemzetközi közösséget, hogy "szenteljen nagyobb figyelmet" a palesztinok sorsának a Gáza elleni "szégyenletes ostrom közepette".

Irán üdvözölte a Hamász iszlamista palesztin szervezet október 7-i Izrael elleni támadását, de azt állította, hogy nincs köze hozzá.

Közben az orosz és az örmény külügyminisztérium bejelentette, hogy Szergej Lavrov orosz és Ararat Mirzoján örmény külügyminiszter hétfőn Iránba utazik, hogy a térségbeli kollégáikkal tárgyaljon.

Az IRNA hivatalos iráni hírügynökség azt jelentette, hogy az orosz, török, örmény, azeri és iráni külügyminiszter a Jereván és Baku közötti békéről fog tárgyalni az iráni fővárosban.

Örményország és Azerbajdzsán között igen feszült a viszony, amióta a múlt hónapban Azerbajdzsán villámhadműveletben térdre kényszerítette a többségében örmények lakta azeri beékelődést, Hegyi-Karabahot.