Már tart a német gigasztrájk, ami Magyarországot is érinti

Vasúti baleset Németországban, Két ember életét vesztette, galéria, 2023
04 May 2023, North Rhine-Westphalia, Hürth: The Intercity train that hit two workers near Hürth at around 11:00 a.m. is towed away. The two died on the spot. The train had a brake malfunction after the accident, which was probably triggered by the accident, according to Deutsche Bahn. It therefore had to be towed away. Photo: Federico Gambarini/dpa (Photo by FEDERICO GAMBARINI / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
Németország nemzeti vasúttársasága csütörtökön 20 órás sztrájkot hirdetett a bérek és a munkaidő miatt kialakult vita miatt.
Vágólapra másolva!

A mozdonyvezetők és más, a GDL szakszervezethez tartozó munkavállalók sztrájkja szerdán este 10 órakor kezdődött, és a tervek szerint csütörtökön 18 órakor ért volna véget.

A fő nemzeti vasúttársaság, az állami tulajdonú Deutsche Bahn szokásos távolsági járatainak csak a 20 százaléka közlekedett. A sztrájkban néhány regionális és helyi járat is érintett volt.

A Deutsche Bahn és a GDL közötti vita központi kérdése az, hogy

csökkentsék a műszakban dolgozók heti 38 órás munkaidejét

35 órára fizetéscsökkentés nélkül.

A GDL havi 555 eurós (208 357 forint) fizetésemelést kér a dolgozóknak, valamint az infláció ellensúlyozására legfeljebb 3 000 eurós (1 millió forint) kifizetést.

A múlt héten megkezdett tárgyalások után a Deutsche Bahn közölte, hogy 11 százalékos emelést jelentő ajánlatot tett.

A tárgyalások csütörtökön folytatódtak volna, de a Deutsche Bahn lemondta az e heti tárgyalásokat, miután a GDL sztrájkot hirdetett - írja az AP News.

Ahogy arról az Origo korábban beszámolt, több, Magyarország területén áthaladó vonatot is érint a német vasútvonalakon korlátozásokkal járó munkabeszüntetés.