Feltételesen szabadlábra kerül a barátnőjét meggyilkoló paralimpiai bajnok

Vágólapra másolva!
Felkavarta a közvéleményt az 11 évvel ezelőtti gyilkosság, amelyben Oscar Pistorius megölte barátnőjét a saját házukban. A férfi azt mondta, azért lőtt rá a nőre, mert betörőnek hitte, de a vizsgálat során az is felmerült, hogy féltékenységből ölte meg barátnőjét egy megrendezett szituációba. A paralimpiai bajnok januárban szabadul a börtönből, közel 11 évvel azután, hogy meggyilkolta barátnőjét 2013-ban, Valentin-napon. A férfi lelőtte a nőt dél-afrikai otthonukban.
Vágólapra másolva!

Oscar Pistorius januárban szabadul, feltételesen, közel 11 évvel barátnője, Reeva Steenkamp meggyilkolása után. Korábban is felmerült a feltételes szabadlábra helyezése, ám márciusban a bíróság még elutasította a kérelmét.

Pistorius világsztárból elítélt gyilkossá vált a nagy horderejű gyilkossági per után.

A férfi vallomásában azt mondta, hogy a kora reggeli órákban a fürdőszobai ajtón keresztül lőtte le barátnőjét, mert azt hitte a nőre, hogy egy betörő.

A férfit kezdetben gondatlanságból elkövetett emberölésért öt évre ítélték 2014-ben.

Egy évvel később azonban az ítéletet hatályon kívül helyezték, és újabb hat év börtönre ítélték - amit aztán 13 évre és öt hónapra emeltek, miután "megdöbbentően túl enyhének" ítélte a bíróság a korábbi ítéletet.

A 37 éves férfit január 5-től feltételesen szabadlábra helyezik - közölte a dél-afrikai büntetés-végrehajtási hivatal.

A feltételes szabadlábra helyezés 2029. december 5-ig tart majd. Nem hagyhatja el engedély nélkül Pretoria körzetét, részt kell vennie egy dühkezelési programban, és közmunkát kell végeznie.

- mondta Singabakho Nxumalo, a börtön szóvivője.

Az egykori sportoló várhatóan gazdag nagybátyja külvárosi villájában tölti majd a feltételes szabadlábra helyezés időtartamát - ugyanott, ahol a tárgyalás alatt is lakott.

A meggyilkolt barátnő, Reeva Steenkamp édesanyja reagált a feltételes szabadlábra helyezésre.

- mondta a nő, ragaszkodva ahhoz a korábbi állításához, hogy Pistorius szándékosan ölte meg a lányát - írja a Sky.

Oscar Pistorius 1986-ban született Dél-Afrikában. Tizenegy hónapos korában mindkét lábát amputálták egy veleszületett rendellenesség miatt. Részt vett a paralimpián, és ő lett az első kettős amputált paralimpikon, aki olimpián is indult.