Nagy bajban Ukrajna: elveszítheti az amerikai pénzeket

Ukrajna, orosz-ukrán háború, háború, 2023.11.30., Ukrainian army continues intense artillery fire on Russian positions in the direction of Avdiivka 2023,army,artillery fire,Avdiivka,clash,demolished residential a Horizontal
AVDIIVKA, UKRAINE - NOVEMBER 28: Soldiers of Ukrainian army prepares a military vehicle as Russia and Ukraine war continues at their fighting position in the direction of Avdiivka of Donetsk Oblast, Ukraine on November 28, 2023. Ukrainian artillery units deployed in the Avdiivka direction, where heavy clashes have been continuing due to the intensification of Russian attacks lately, continue their intense firing activities. Trying to repel the attacks of Russian troops, the Ukrainian army defends the frontlines by continuing its air and land shooting activities. Ozge Elif Kizil / Anadolu (Photo by Ozge Elif Kizil / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Vágólapra másolva!
Az amerikai pénzeket is elvesztheti Ukrajna. A republikánusok nem hajlandóak tovább támogatni Biden esztelen háborúpárti pénzszórását, és az amerikai emberek is azt akarják, hogy kormányuk a saját biztonságukra költsön.
Vágólapra másolva!

Február 24-én lesz két éve annak, hogy kitört az orosz-ukrán háború, mostanra pedig már látszik:

a háborút nyugati szemszögből nem lehet megnyerni katonai eszközökkel, csak az azonnali tűzszünettel és a béketárgyalások elindításával lehetséges a konfliktus megoldása.

Egyre nehezebb helyzetbe kerül Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Forrás: AFP/Ukrainian Presidential Press Service

A hatalmas kudarcnak bizonyult, "tavaszinak" nevezett, ugyanakkor nyártól késő őszig tartó ellentámadás hatására pedig Oroszország került a legközelebb a katonai győzelemhez, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök helyzete Ukrajnában is megrendült. Joe Biden amerikai elnök szeretné ugyan további 60 milliárd dollárnak megfelelő katonai-pénzügyi segélyhez juttatni Ukrajnát, azonban ennek megvalósítása egyre komolyabb akadályokba ütközik:

  • Biden már nem tud dönteni a republikánus többségű kongresszus nélkül
  • Másrészről az amerikai közvéleménynek is egyre inkább elege van az Ukrajnára herdált hatalmas összegekből
  • Végül, de nem utolsó sorban, a szövetségesek részéről sem mutatkozik már akkora hajlandóság a háború Amerika-központú támogatására.

A szóban forgó támogatás eljuttatása érdekében a Fehér Ház alkudozásba kezdett, Biden ezért hajlandó lenne akár az izraeli háború és a határvédelmi költségek megemelésére is, hogy ezekkel egy csomagban szavaztassa meg a szenátussal a Zelenszkijnek szánt segélyeket. Ugyanakkor a republikánusoknak van többsége a Képviselőházban, ráadásul a Szenátusban megosztottak a demokraták a Bernie Sanders vezette antiszemita szélsőbaloldal miatt, akik az Izraelnek szánt támogatást nem hajlandók megszavazni.

Vagyis Bidenen az nem segít, ha különválasztja Ukrajna és Izrael támogatását és az sem, ha egybevonja.

Mindeközben egymás után látnak napvilágot olyan közvélemény-kutatások, amelyek szerint

egyre többen vannak azok, akik úgy gondolják, hogy Amerika már így is túl sokat segít Ukrajnának.

Ez az álláspont különösképpen az amerikai jobboldalon erősödött meg, amely egy dolgot jelent:

a jövő évi előválasztáson lényegesen jobb helyzetből indulnak azok a politikusok, akik teljes mértékben leállítanák Ukrajna támogatását.

Egyedül Donald Trump beszél világosan az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban, akinek legfontosabb kampányígérete, hogy 24 óra alatt véget vetne a vérontásnak. Forrás: Twitter

Eddig egyedül Donald Trump beszél egyértelműen, és neki van a legnagyobb esélye a választások megnyerésére is.

Donald Trump kijelentette: ez a háború nem amerikai érdek és 24 óra alatt véget vetne a vérontásnak.

A Kieli Világgazdasági Intézet adatai szerint nominálisan még mindig az Egyesült Államok Ukrajna első számú és legnagyobb támogatója - figyelembe véve az amerikai gazdaság méreteit ez nem is meglepő -, azonban a gazdasági intézet döbbenetes adatokat közölt most decemberben:

Augusztus és október között közel 90 százalékkal csökkentek az Ukrajnának adott katonai-pénzügyi támogatások.

A Kieli Világgazdasági Intézet adatai infografikán ábrázolva. A számok alapján látszik, hogy a német és lengyel támogatások mértéke is kezd elmaradni, miközben Norvégia mellett továbbra is a balti országok maradtak a legfontosabb európai támogatók Forrás: Kieli Világgazdasági Intézet/Origo

Összevetve az amerikai belpolitikai folyamatokat a Kieli Intézet számaival pedig látszik, hogy Ukrajna hamarosan elveszítheti az Egyesült Államokat, mint legfontosabb támogatóját.