Iszlamista terrorfenyegetés miatt bezárták a kölni dómot

Police at the cathedral in Cologne Crime, Law and Justice police Horizontal CHURCH CRIME TERRORISM
27 December 2023, North Rhine-Westphalia, Cologne: A police vehicle stands in front of the cathedral. Cologne Cathedral remains closed to visitors after the terror alert. Photo: Oliver Berg/dpa (Photo by OLIVER BERG / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
Németországban a hatóságok előállítottak, és az ünnepek végéig őrizetben tartanak egy férfit a kölni dómot érintő, az ünnepek előtt ért fenyegetéssel kapcsolatban. A székesegyház elővigyázatosságból további intézkedésig zárva tart, csak a hívek léphetnek be a misékre alapos ellenőrzés után.
Vágólapra másolva!

A rendőrség kutyákkal kutatta át a dómot közvetlenül karácsony előtt, szenteste pedig a híveknek biztonsági ellenőrzésen kellett átesniük, hogy bejussanak az éjféli misére. A fenyegetésről nem közöltek részleteket,

de a dpa német hírügynökség szerint a hatóságok iszlám szélsőségesek lehetséges támadására utaló jelzésekre reagáltak, anélkül, hogy konkrét forrásra hivatkoztak volna.

A kölni rendőrség szerint a birtokukban lévő információk szilveszteri fenyegetésre utaltak.

A holland határhoz közeli Weselben karácsony előtt házkutatást tartottak egy lakásban, és öt férfit őrizetbe vettek.

Négyet később szabadon engedtek, de a közlemény szerint "a veszély elhárítása érdekében" továbbra is őrizetben tartanak egy 30 éves tádzsik férfit, akiről a hatóságok nem részletezett "nemzetbiztonsági információkkal" rendelkeznek.

Egy bíróság hétfőn jóváhagyta a kölni rendőrség kérelmét, hogy a férfit az ünnepek végéig, január 7-ig őrizetben tarthassák.

Rendőrök a kölni dóm bejárata előtt Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Oliver Berg

A nyugat-németországi Köln városának ikonikus székesegyháza egyelőre zárva marad a turisták előtt.

- mondta a székesegyház biztonsági vezetője, Oliver Gassen.

Az istentiszteletek között a kapukat lezárják.

Csak a hívek mehetnek be alapos átvizsgálás után Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Oliver Berg

A kölni dómot, amely a város központi pályaudvarának közvetlen közelében található, karácsony és újév között általában több mint 100 ezren keresik fel. A terrorriadó láthatólag nem riasztotta el a templomba járókat - mondta Guido Assmann székesegyházi prépost.

- hangsúlyozta.

Hírszerzési értesülések szerint a kölni dóm és egy bécsi templom is célpontja lehet egy iszlamista csoport támadásainak.

A bécsi rendőrség is további biztonsági intézkedéseket hozott, és a karácsony esti misék incidensek nélkül zajlottak le. Az osztrák fővárosban négy embert vettek őrizetbe. Két férfi és egy nő előzetes letartóztatásban van egy iszlamista hálózattal kapcsolatos nyomozás kapcsán - jelentette az APA osztrák hírügynökség.

A jelenlegi eset nem érte váratlanul a német hatóságokat, ugyanis a német Alkotmányvédelmi Hivatal terrorkészültséget hirdetett novemberben. A döntés előzménye, hogy a hírszerzés szerint drasztikusan megnőtt Németországban a terrorista támadások veszélye. A veszély miatt a németek ötöde inkább elkerüli a vásárokat.

Ahogy az Origo korábban megírta, öt embert tartóztattak le pénteken egy terrorellenes akcióban Kelet-Franciaországban.

Hogy miképp próbálják a muszlimok tönkretenni a karácsonyt, arról ITT írtunk hosszabban.