Alkotmányos válság Lengyelországban

vote Horizontal
Former President of European Council Donald Tusk talks to the press before voting in the second round of Polish Presidential Elections on July 12, 2020 in Sopot. (Photo by MATEUSZ SLODKOWSKI / AFP)
Vágólapra másolva!
A jogállamiságot és európai demokráciát ígérő Donald Tusk és baloldali szövetségesei tavaly decemberben vették át Lengyelország kormányzását. Azóta sorra hoznak alkotmány-, illetve törvénysértő döntéseket, melyek közül kiemelkedik a közmédia erőszakos elfoglalása. Az Alapjogokért Központ elemzője, Szikra Levente szerint alkotmányos válság van Lengyelországban.
Vágólapra másolva!

Szikra Levente elemzésében úgy látja, hogy leginkább talán mégis az a felháborító, hogy

kedden olyan ellenzéki képviselőket tartóztattak le, akiket Andrzej Duda köztársasági elnök már korábban kegyelemben részesített.

Ezzel a kormány ráadásul az alkotmánybíróság azon döntését is semmibe vette, mely szerint az elnöki vétó jogszerű és érvényes. Hozzátette:

Szikra leszögezte: jogállamban az államfői hivatalban nem lehet csak úgy rendőri intézkedést foganatosítani. Ez biztosítja, hogy a kormány az általa irányított rendőrséggel ne fenyegethesse az elnököt.

Tusk számára azonban a jogállam semmit sem jelent.

Példátlan módon bontják le a jogállamot

Szikra Levente szerint Magyarországon a baloldal szintén arra készült 2022-ben, hogy jogsértő módon változtatja meg az ország berendezkedését.

Lengyelországban sajnos meg is valósult, hogy a jogállamot hirdető baloldali és liberális politikusok hatalomra kerülve valójában lebontják a jogállamot.

Az EU-ban példátlan, hogy ennyire látványosan, ilyen durva és erőszakos módszerekkel szegje meg a jogszabályokat egy kormány.

Szikra Levente azt is hangsúlyozta, hogy Brüsszel sokatmondó hallgatása újabb bizonyíték arra, hogy komolytalan minden "jogállamisági" vizsgálat, azokat kizárólag a jobboldali kormányok elleni politikai zsarolóeszközként használják. Ha pedig elvbarátaik - szemben a hamisan vádolt jobboldallal - valóban rombolják a jogállamot, azt tétlenül nézik.

- zárta bejegyzését az elemző.